Matrend

cropped matrend magazin.png

A japán belügyminisztérium által közölt adatok szerint Japán teljes lakossága 2023 januárjában 125,4 millió fő volt, ideértve mind a japán, mind a külföldi lakosokat. A külföldiek száma jelentősen növekedett, közel 289 500 fővel, ami több mint tíz százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

Ugyanakkor a japán állampolgárok száma 2022-ben 800 523 fővel csökkent, ez az első alkalom, hogy minden prefektúrában a lakosság létszáma csökkent. Azonban a külföldi lakosok növekvő száma miatt a fővárosban, Tokióban az össznépesség enyhén nőtt.

A tavalyi halálozások száma is rekordot döntött, 1,56 millió regisztrált haláleset mellett 771 801 születés történt az országban.

Japán demográfiai helyzete egyre nagyobb problémát jelent, mivel az idős népesség növekszik, míg a munkaerő csökken, ami komoly kihívás elé állítja a gazdaságot és az egészségügyet finanszírozó rendszert. Az ország népessége az 1980-as évek óta folyamatosan csökken, és a termékenységi ráta is alacsony, ami a bevándorlás hiányában nehezíti a stabil népesség fenntartását.

Japán a világ egyik legmagasabb várható élettartamával rendelkezik, és 2020-ban minden 1500-dik ember 100 éves vagy annál idősebb volt az országban.

Az ország kormánya több intézkedést is bevezetett, hogy enyhítse a demográfiai válságot, többek között új vízumkategóriákat hozott létre a magasan képzett külföldi munkavállalók számára, és fontolóra veszi, hogy bizonyos szakképzett munkakörökben a külföldiek határozatlan ideig maradhassanak Japánban.

via napi.hu / illusztráció pxhere.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük