Matrend

cropped matrend magazin.png

Az ózdi tragédia kapcsán a fertőzés ismét a középpontba került, amely korábban már súlyos problémákat okozott egy magyar nőgyógyászaton és egy sikeres olimpikon életében is kettétört. Bár elsőre ez egy exotikusnak tűnő betegségnek hat, valójában egy rendkívül hétköznapi megbetegedésről van szó, amelyhez számos szerencsétlen körülmény együttesen járulhat hozzá. Ha azonban valaki elkapja, hiába áll rendelkezésre ellenszer, az orvosoknak szoros versenyfutást kell vívniuk az idővel.

Január első hetének végén az ózdi tévécsatorna szívszorító riportjában számolt be egy 33 éves, kisgyerekes apa tragédiájáról. A férfi sürgősen nagy mennyiségű vért igényelt, mivel a szervezetét egy húsevő baktérium támadta meg. A betegséget december 29-én fedezték fel, és a kórházi beavatkozások során az ujjaitól az egyik karjáig felnyitották, hogy megtisztítsák. A betegség azonban túl későn került észlelésre, így sajnos az életét nem sikerült megmenteni.

A húsevő baktériumnak is nevezett kórokozó a Streptococcus pyogenes, amely gyakran fordul elő Magyarországon is. Ez a baktérium ép bőrön keresztül nem fertőző, és csak akkor válik problémássá, ha egy nyílt seben keresztül bekerül a véráramba. Krónikus betegeknél vagy legyengült immunrendszerű egyéneknél súlyos fertőzéseket okozhat.

A fertőzés első tünetei közé tartozik egy kisebb, fájdalmas vöröses folt, duzzanat a bőrön, amely gyorsan súlyosbodhat. A betegség gyakran gyorsan terjed, és komoly szövődményekhez vezethet. A kezelés nehezítő tényezője, hogy vannak olyan kórházi törzsek, amelyek ellenállóvá váltak az antibiotikumokkal szemben.

Magyarországon voltak korábban halálos áldozatai is a húsevő baktériumnak. Az esetek többsége kórházi fertőzéssel volt összefüggésben. Az olimpikon Kiss Dániel példája is tragikus, mivel a betegség derékba törte karrierjét.

Ez azonban egy olyan meglepően gyakori betegség, amely esetében kiemelten fontos a megelőzés, különösen a kórházakban, ahol már eleve legyengült betegeket kezelnek.

via hvg.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük