Matrend

cropped matrend magazin.png

Az alkoholizmus egyik legnehezebben felismerhető addikció, és az Egyesült Királyságban működő alkoholfüggőket kezelő központ, a Bradford Health Services tíz pontot sorol fel, amelyek segíthetnek az önvizsgálatban és az esetleges probléma felismerésében:

  1. Közösség és ivás: Ha valaki a társasági eseményekre előbb érkezik és már akkor is iszik, mielőtt a többiek megjelennek, vagy ha főként azért vesz részt baráti összejöveteleken, hogy alkoholt fogyasszon, az lehet az alkoholizmus jele.
  2. Védekezés: Az alkoholfüggők nem szívesen beszélnek alkoholfogyasztásukról, és ingerülten reagálnak, ha mennyiséggel kapcsolatos kérdéseket tesznek fel nekik. Kifogásokat is gyakran alkalmaznak, hogy igazolják túlzott alkoholfogyasztásukat.
  3. Kitolódó határok: Kezdetben akár néhány korty is elegendő lehet az ital élvezetéhez, de az alkoholizmusban szenvedőknél az érzékenység csökken, és egyre több italra van szükségük a kívánt hatás eléréséhez.
  4. Stresszoldás: Ha valaki az alkoholt használja a munkahelyi stressz és nyomás levezetésére, és az alkohol a mindennapi gondok elkerülésének eszközévé válik, ez lehet az alkoholizmus jele.
  5. Napközbeni ivás: Az alkoholizmus egyértelmű jele lehet, ha valaki már a munkába indulás előtt is az italra gondol, esetleg titokban alkoholt csempész munkahelyére.
  6. Kifogások: Az alkoholizmussal küzdők gyakran tagadják problémájukat, még akkor is, amikor a piálás már súlyos következményekkel jár, és más magyarázatokat keresnek a problémákra.
  7. Megváltozott személyiség: Az alkoholizmus befolyásolhatja az emberek viselkedését, akik kifordulhatnak önmagukból, változó és gyakran kiszámíthatatlan módon.
  8. Nincs határ: Az alkoholizmussal élők nehezen határozzák meg, mikor kell abbahagyniuk az ivást, és sokan egyre nehezebben érzik meg a részegség pontját.
  9. Elvonási tünetek: Az alkoholfüggők az ivás abbahagyásakor különböző tüneteket tapasztalhatnak, mint például hányinger, izzadás vagy szapora szívverés.
  10. Impulzív döntéshozatal: Az alkoholfogyasztás hatására bekövetkező kockázatos döntések, például ittas vezetés, szintén jel lehet az alkoholizmusról.

Ezek a jelek önvizsgálatra ösztönözhetnek, és ha valaki úgy érzi, hogy problémái vannak az alkohollal, érdemes szakember segítségét kérni.

via szeretlekmagyaroszag.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük