Matrend

cropped matrend magazin.png

A Központi Szervező, Kovács Zoltán nem említette nyilvánosan, de az ellenzéki adatkérésből kiderült, hogy az augusztus 20-i ünnepségsorozat költségvetése 1,4 milliárd forint lesz csak a tűzijátékra, további mintegy 10 milliárd forint pedig a többi programra fogják fordítani.

Az ünnepi események hagyományosan zászlófelvonással és tisztavatással kezdődnek augusztus 20-án, melyet légi parádé követ. Az idei évben az ünnepi beszédet Novák Katalin köztársasági elnök mondja Esztergomban, és itt kerül sor a Szent István-rend kitüntetések átadására is.

Az ünnepi szentmise ismét a Szent István-bazilikában lesz, majd innen indul a Szent Jobb körmenet. Az ünnepségsorozatot este 21 órakor zárja a tűzijáték.

Bár az MTI és az ünnepség szervezői Kovács Zoltán államtitkár és a Szent István Nap nagykövete, Borbás Marcsi nem említették a költségeket a sajtótájékoztatón, korábban már tudni lehetett erről. A Párbeszéd adatkéréséből ugyanis kiderült, hogy a tűzijáték 1,4 milliárd forintot fog megközelíteni, és a többi ünnepi eseményre pedig mintegy 10 milliárd forintot költ az állam.

Tavaly összesen 10,3 milliárd forintot költött a kormány az ünnepi eseményekre, amelyből csak a médiaköltség közel 2 milliárd forintot tett ki.

A tűzijátékot idén is a NUVU Kft. rendezte Kotasz Gergő vezetésével. A Szent István napi tűzijáték Magyarország jelképévé vált, milliók figyelik a helyszínen és a képernyők előtt.

Az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás állította össze, a látványterveket Seres Anikó készítette és programozta, míg a zenei aláfestést Elek Norbert komponálta klasszikus magyar komolyzenei dallamok felhasználásával.

A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti ki.

A műsor során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget 230 indítási pontról, beleértve a Szabadság és az Erzsébet híd, valamint 7 folyami uszály és számos más pont. A tűzijátékot hagyományos görögtűz zárja, de újdonság lesz, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük