Matrend

cropped matrend magazin.png

Négy évvel ezelőtt indult el a 10 millió Fa közösség “1 fő – 1 fa!” üzenetével, azóta pedig több százezer fa és cserje talált új otthonra a kezdeményezésnek köszönhetően. A 2023-as ültetési szezonra már eljutottak oda, hogy földterületekre van szükség az ültetésekhez. Mivel alapítványként nem birtokolhatnak földterületeket, csupán be szeretnék ültetni azokat.

A klímaváltozás már idén is érezhetővé vált, az extrém időjárási körülmények egyre gyakoribbak. A 10 millió Fa hívja fel a figyelmet, hogy bár vannak sejtéseink, pontosan nem tudjuk, mi vár ránk hosszú távon az éghajlatváltozás következtében.

Bojár Iván András, a közösség vezetője elmondta, hogy az évek során megtanulták, hogyan lehet megfelelően ültetni és gondozni a csemetéket, hogy egészséges fákká nőjenek. Az égövön még hosszú ideig oltalmazni kell az ültetett csemetéket, hogy megfelelően fejlődhessenek.

Az időjárás szélsőségei is kihívások elé állították őket az elmúlt években: tapasztaltak aszályos nyarat és most egy rendkívül esős időszakot. Az alapítvány folyamatosan gondoskodik arról, hogy megfelelő forrásokkal rendelkezzenek az őshonos, a magyar klímához jól alkalmazkodó fiatal fák beszerzéséhez.

Most a közösség keres olyan területeket, ahol szakmailag megfelelő módon elültethetnek akár 2 hektáron is egy összefüggő erdőt, betartva az erdősítés szabályait. Az alapítvány minden segítséget megad az életerős, zöldellő erdő létrehozásához, és várják az erdősítésre alkalmas területek javaslatait a 10milliofa@10milliofa.hu e-mail címen.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük