Matrend

cropped matrend magazin.png

Egy gazdálkodó több mint 2 millió forintot kellett befizessen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrzése után. Nézd meg, hol tévedett el.

Egy mezőgazdasági vállalkozás, amely növénytermesztéssel foglalkozik, visszaigényelte a jövedéki adót a mezőgazdasági tevékenységekhez használt gázolaj után, pedig nem volt jogosult a visszatérítésre.

Az adott szabálytalanság a NAV későbbi adóellenőrzésekor derült ki.

A vállalkozás úgy igényelte vissza a jövedéki adót, hogy nem rendelkezett saját gépekkel és eszközökkel a mezőgazdasági munkákhoz, ezért bérmunkában végrehajtották a feladatokat egy alvállalkozó segítségével. Mivel az üzemanyagot a megbízó biztosította, a bérmunkával kapcsolatos számlán nem szerepelt a felhasznált gázolaj.

Azonban, ha egy vállalkozás saját gépek hiányában bérmunkával végezteti el a mezőgazdasági tevékenységet, csak akkor igényelheti vissza a felhasznált üzemanyag jövedéki adóját, ha a bérmunkát végző szolgáltató biztosítja az üzemanyagot is, és ez a számlán is dokumentálva van a felhasznált gázolaj mennyiségével együtt. Tehát a növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozás jogtalanul igényelte vissza a gázolaj utáni jövedéki adót.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük