Matrend

cropped matrend magazin.png

Az Alzheimer-kór világnapján brit tudósok bejelentették, hogy két gyógyszer jelenleg a klinikai tesztelés fázisában van, amelyek potenciálisan képesek lehetnek a kór hatásainak lelassítására. Jelenleg világszerte mintegy 55 millió ember szenved Alzheimer-kórtól, de ha sikerül időben észlelni az agykárosodást, akkor hamarosan lehetőség nyílhat a folyamat megfékezésére.

Az új hatóanyagok, a Donanemab és a Leqembi, a fehérjét célozzák meg, amely felelős az agy idegpályáinak sorvadásáért. A kutatók szerint ezek a gyógyszerek lehetnek az elsők, amelyek hatékonyan képesek beavatkozni az Alzheimer-kór folyamatába.

Fontos megjegyezni, hogy bár ígéretesek ezek a fejlesztések, a két gyógyszer körül még mindig sok a bizonytalanság. Lehetnek mellékhatásai, például agyvérzés, amelyeket további kutatások során kell még teljesen kideríteni és kezelni. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kiküszöböljék ezeket a kockázatokat és minél előbb megszerezhessék a szükséges engedélyeket a gyógyszerek klinikai alkalmazásához.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük