Matrend

cropped matrend magazin.png

A cikk szerint a babaváró iránti kereslet az elmúlt évben legalább 45%-kal visszaesett. A 2023-as év során is szerény volt a folyósítás, de a pénzügyi szakértő szerint 2024-ben főnixként szárnyalhat majd a babaváró, különösen az év elején.

Az előző év novemberében a babaváró iránti igénylések értéke 33,6 milliárd forint volt, amely éven belüli csúcsnak számított. Azonban az idősebb hölgyekre vonatkozó változások nem hoztak drasztikus előrehozott keresletet. A babaváró folyósítása a 2022-es év során jelentősen csökkent, és az év első 11 hónapjában 203,8 milliárd forint értékű babavárót igényeltek a családok, ami több mint 40%-kal elmarad a 2022-es hasonló időszak összegétől.

A szakértő szerint a 2023-as éves adatok még rosszabb képet mutathatnak, mivel 2022 decemberében a bizonytalanság miatt előrehozott kereslet jelentkezett, mivel sokáig nem lehetett tudni a babaváró feltételeinek sorsáról.

Az év végén, 2022 decemberében azonban minden idők 4. legnagyobb kihelyezését tapasztalták a babaváró terén, ahol a pénzintézetek összesen 70,4 milliárd forintot adtak ki babaváró hitelként a családoknak. Ezzel az év egészének teljesítménye várhatóan 45%-kal marad el a bázisév, azaz a 2022-es év adataitól.

A szakértő szerint azonban 2024 elején valószínűleg a babaváró sikereiről szólnak majd a hírek. Ennek oka, hogy az év első hónapjaiban a 2022 decemberi nagy érdeklődés után drasztikusan visszaesett a babaváró folyósítása, és az éves növekedési ütem magas lehet. Emellett a babaváró összege januártól 10%-kal, 11 millió forintra nőtt, és az igénylők több mint 95%-a maximális támogatást kér.

A szakértő szerint a babaváró elegendő lehet önerejeként a CSOK Plusz konstrukciót felhasználva első lakásukhoz jutni kívánó fiatal családoknak. Ennek következtében a fiatalok a 11 milliós babaváró összeggel 61 millió forint értékű ingatlant vásárolhatnak, anélkül, hogy saját erőt kellene hozzáadniuk.

Gergely Péter szerint a babaváró sikere részben annak köszönhető, hogy a családtámogatási rendszer feltételei szerint a babaváró összege alkalmas lehet arra, hogy 100% önerőt biztosítson a CSOK Plusz konstrukció igénybevételével. A szakértő hangsúlyozza, hogy a babavárót minél hamarabb kell igényelni, mivel a feltételek szerint csak a folyósítást követő 90 nap után számítható be teljes összegében önerejeként bármilyen hitel felvételéhez.

via  portfolio

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük