Matrend

cropped matrend magazin.png

1725-ben az orosz Valentina Vasziljev első alkalommal vált várandósságot, a gyermekeket pedig ikreknek szülte. Ezt követően az asszony további 26-szor volt terhes, összesen 69 gyermeknek adott életet élete során. Tizenhat alkalommal ikerpárt, hét alkalommal hármas ikreket, és négy alkalommal négyes ikreket szült. Valentina közel 18 évnyi időtartamot töltött várandósan, és bár ez lenyűgöző teljesítménynek tűnhet a korabeli körülmények között, a feljegyzések szerint 69 gyermekéből csak ketten haltak meg csecsemőkorukban. Valentina 76 évesen hunyt el, és Guinness Rekordok Könyve hivatalosan is elismerte őt a világ valaha élt legtermékenyebb nőjeként.

A történet hihetőségét alátámasztják 18. századi orosz kolostorból származó feljegyzések és korabeli sajtóhírek. A Guinness Rekordok Könyve szigorú vizsgálóbizottsága hiteles forrásnak tekinti ezeket az információkat.

Tudományos szempontból nem zárható ki, hogy Valentina története valóban megtörtént, mivel bár ritka, de elképzelhető, hogy egy nő 40 évig termékeny maradjon. Ezen túlmenően Valentina esetében felmerülhetett a hiperovuláció, egy olyan állapot, amikor minden menstruációs ciklus során több petesejt szabadul fel, növelve ezzel a többszörös születés esélyét. További érdekesség, hogy Valentina férjének családjában korábban is többszörös ikerszületések előfordultak, ami további genetikai tényező lehet a sokszoros terhességekben.

via via nlc.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük