Matrend

cropped matrend magazin.png

A Honvédelmi Minisztérium jelenleg önkéntes tartalékosokat és hivatásos katonákat toboroz. Az önkénteseknek is jár éves illetmény, és a főállásban dolgozó tüzérségi katonák akár nettó 450 ezer forintot is keresnek havonta. Az érettségi előnyt jelent, de már 8 általánossal is lehet jelentkezni, és ilyen esetben nettó 265 ezer forint jár a katonáknak.

A jelentkezési lehetőségek széles skáláját kínálják, és bárki, beleértve a nőket és a férfiakat is, jelentkezhet weboldalukon keresztül. A jelentkezést követően számos alkalmassági vizsga után kezdheti meg a jelentkező az alapképzést.

Az önkéntesek számára az egységes alapkiképzés (EAP) 5+1+2 hetes, ahol a tartalékosoknak az első 5 hét kötelező. Az önkéntes területvédelmi tartalékosoknak lehetőségük van modulrendszerű képzést választani, amelyet akár munka vagy iskola mellett hétvégente is el lehet végezni. Emellett magasabb szintű képzések is elérhetőek, például az Acélkocka altisztképzés, amely egy 1 éves tanfolyam.

A jelentkezőknek át kell esniük alkalmassági vizsgákon, amelyek a háziorvosi és pszichológiai vizsgálatokat is magukban foglalják. A szerződéses szolgálatvállalók esetében komplex egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatra van szükség, hasonlóan a rendőrképzéshez.

A cikk hangsúlyozza, hogy az önkénteseknek is jár rendelkezési állási díj, egy éves juttatás, és ha ténylegesen szükség lenne a szolgálatukra, akkor jár a rendfokozatnak megfelelő illetmény az adott időre. A hivatásos vagy szerződéses katonák részére kidolgoztak egy bértáblát is, ahol a nettó illetmény az állománykategóriától függően változik. Az altisztek és tisztek magasabb nettó illetményt kapnak kezdőként.

Összességében a cikk kiemeli, hogy a Magyar Honvédség széles körű lehetőségeket kínál a katonai szolgálatra jelentkezők számára, és a juttatások is vonzóak lehetnek, különösen a magasabb rendfokozattal rendelkezők számára.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük