Matrend

cropped matrend magazin.png

Keszég András, Csóka egyetlen cipésze, közel hét évtizede szolgálja a bánáti kisvárost. A helyi közösség számára természetes, hogy a 92 éves mestert még mindig lábbelik javításával láthatják, de külső szemlélő számára ez hihetetlen teljesítmény. A cipésznek egyszerű életfilozófiája van: mindegy, hogy jó vagy rossz a körülöttünk lévő világ, ha valaki hozzájön egy lábbelivel, azt a legjobb tudása szerint meg kell csinálnia.

A műhelyében megtalálom a mestert, épp egy cipő ragasztásán dolgozik. Aztán felfigyel rám, és azonnal megosztja a cipő és annak gazdájának történetét. Rendkívül sokat tud mesélni a szakmájáról és saját magáról. Kétségtelen, ennyi év tapasztalatával rengeteg története van. A fiatalabb éveiről, amikor Újvidéken élt, sok adatot és nevet tud felidézni, mielőtt visszatért volna Csókára. A Mósa Pijade utcai üzletében 67 éve dolgozik, megszámlálhatatlan ember és sok javításra szoruló cipő fordult meg nála. A precíz munka ma is az egyik legfontosabb jellemzője.

Bandi bácsi elárulja, hogy a gép a háta mögött a műhely legfontosabb darabja, ami már hatvan éve is működik. Ez a berendezés lehetővé teszi a gumiból és a műanyagból készült lábbelik megmunkálását, ami kézzel nem lehetséges. Azokban az időkben, az ’60-as években Vajdaságban az elsők között volt, aki ilyen géppel dolgozott. Akkoriban ez annyira modernnek számított, hogy sokan jöttek messziről is, hogy láthassák. A hatvanas években ez a gép valóban egyedülálló volt, ma már elképzelhetetlen lenne nélküle dolgozni.

Bandi bácsi tanulmányait Újvidéken végezte, ahol szerezte meg minden szakmai tudását. Papírjai között található diplomája, különböző szakképesítéseket igazoló oklevelek, munkakönyv és egy füzet, amelybe a havi teljesítményét jegyezték. Bár már több mint hetven éve dolgozik a szakmában, mégis szigorúan azt állítja, hogy a beszélgetés nem helyettesítheti a jól végzett munkát.

Bandi bácsi egyike azoknak, akik a múlt században éltek a szocialista rendszer idején. Szerinte minden rendszer jót akar a népnek, de attól még nem biztos, hogy mindig jól is sül el. Azt mondja, hogy a politika mindig változó, és ezért alkalmazkodni kell hozzá. Szerinte manapság könnyebben hozzá lehet jutni az eszközökhöz kölcsönök és pályázatok révén, ha valaki valamilyen szakmában szeretne dolgozni.

1971 óta működik a jelenlegi csókai cipészműhely. Bár már 31 éve nyugdíjas, még mindig tartja nyitva a műhelyét. A csökkenő munka miatt viszont nehéz az adózás. Bár a munkát már nem olyan könnyű végezni ebben a korban, még mindig nagy örömmel csinálja. Aki belép a műhelyébe, azt mindig üdvözli, hiszen ők azok, akik hozzájárulnak az ő megélhetéséhez. Mindig arra törekszik, hogy jól végezze a munkáját. Még azt is elárulja, hogy minden egyes cipőt kipucol, függetlenül attól, hogy a vásárló kéri-e vagy sem.

Bandi bácsi azt vallja, hogy minden ember elismerést érdemel azért, amit tesz. Addig, amíg az egészsége engedi, folytatja a munkát.

Jelenleg is minden hétköznap nyitva tart a műhelye, és bár már 31 éve nyugdíjas, továbbra is elkötelezett a szakma mellett. A bőr cipőnek nincs párja, és sokáig lehet javítani, ezért mindenkinek ajánlja, hogy legalább egy ilyen lábbelit szerezzen be.

via magyarszo.rs nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük