Matrend

cropped matrend magazin.png

A mesterséges intelligencia (AI) már régóta átveszi a tudásalapú munkaköröket, és az eddig biztonságosnak vélt kreatív munkakörök is veszélyben vannak. Szakértők szerint sürgősen be kell avatkozni annak érdekében, hogy az egyes iparágakban hogyan vezetik be és alkalmazzák a mesterséges intelligenciát.

A gyártás területén már megszokott, hogy robotok dolgoznak az emberi munkaerő mellett. Azonban az AI gyors fejlődése miatt a tudásalapú munkafolyamatok automatizálása előbb következik be, mint azt sokan gondolnák. Ide tartoznak a kreatív munkakörök is, például a marketing, zenei produkció és grafikai tervezés területén.

Az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT, mint generatív AI-eszköz, már most is hatalmas gazdasági hatást képes kiváltani. A Goldman Sachs által készített jelentés szerint az ilyen AI-eszközök akár 7%-kal is növelhetik a globális GDP-t, miközben akár 300 millió teljes munkaidős munkavállalót helyettesíthetnek.

A Brookings Institution kutatói szerint a magasabb szintű szakmai pozíciókban dolgozók vannak kitéve leginkább az AI általi helyettesítés veszélyének. A generatív AI-eszközök képesek olyan feladatokat elvégezni, mint például marketingtervek készítése vagy keresési stratégiák összeállítása.

Az Artisan AI által bemutatott “Artisan” nevű mesterséges intelligenciával működő digitális munkás azt mutatja, hogy az AI nemcsak fizikai feladatokban, hanem kreatív területeken is alkalmazható. Az “Ava” nevű mesterséges intelligencia értékesítői feladatokat automatizál, így jelentős előrelépést hozva az ilyen típusú AI-eszközök számára.

A kutatók és szakértők szerint fontos, hogy a politikai döntéshozók lépjenek előre, és szabályozzák az AI alkalmazását az új iparágakban. Az emberi munkaerő védelme érdekében szükség van olyan intézkedésekre, amelyek megőrzik a munkavállalók megélhetését a mesterséges intelligencia térnyerése közepette.

via hrportal.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük