Matrend

cropped matrend magazin.png

Az OTP Fáy Alapítvány friss, reprezentatív kutatása szerint a 16 és 24 év közötti magyar fiatalok 57 százaléka képzeli el magát külföldi munkahelyen egy évtizedes távlatban. A felmérés azt mutatja, hogy a pályakezdők 76 százaléka nehéznek találja az elhelyezkedést, úgy vélik, a munkaadók nem szívesen alkalmaznak pályakezdőket.

A kutatásban résztvevő fiatalok 48 százaléka úgy érzi, hogy az iskolában szerzett tudásuk csak kis mértékben vagy egyáltalán nem segíti őket a munkaerőpiacon. Ennek ellenére elégedettek a hazai oktatással, az alapfokú oktatással 57, a középfokúval 65, míg a felsőfokúval 80 százalékuk inkább vagy teljesen elégedett volt.

Az egzisztenciális aggodalmak közül a megkérdezettek leginkább a saját anyagi helyzetüket és a lakhatással kapcsolatos kérdéseket emelték ki, többet, mint a klímaválság, háborúk vagy járványok. A fiatalok 45 százaléka tervezi, hogy felsőfokú végzettséget szerez, és 83 százalékuk szerint az iskolai végzettség után is folyamatosan fejleszteni kell magukat.

Az is kiderült, hogy a fiatalok mindössze 6 százaléka biztos abban, hogy 2033-ban Magyarországon dolgozik. A válaszadók 68 százaléka inkább rossznak látja az ország helyzetét, míg 32 százalékuk csak inkább pozitívan értékeli az itteni életet. A kutatás azt is megmutatta, hogy minden harmadik fiatal vár javulást a következő tíz évben, míg 36 százalékuk hanyatlásra számít a távlatokban.

via rtl.hu
Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük