Matrend

cropped matrend magazin.png

A rómaiak korában a gombát isteni tápláléknak tekintették. Nero császár még tréfálkozott is a gombával, megjegyezve, hogy Claudiust is a gomba tette istenné, utalva arra, hogy elődjét gombamérgezés érte, és halála után istenként tisztelték. Ennek következtében sokan óvatosan kezelik a gombát, még a boltban vásároltat sem hajlandók megkóstolni. Azok is akadnak azonban, akik nem aggódnak a mérgező tulajdonságok miatt, és ha az étel finom, akkor még izgalmassá is teheti, hogy veszélyes lehet.

A japán fugu hal is ismert példa erre. Ez a halfaj csak kis része ehető, a többi erős idegmérget tartalmaz. A fugu-szakácsnak két-három évig kell tanulnia, és csak egy komoly vizsga után kapja meg a gömbhal feldolgozására engedélyt.

A gombák között is található olyan, amit egyes helyeken csemegének tekintenek, míg másutt még a szóba sem kerülne a fogyasztása. A redős papsapkagomba, tudományos nevén Gyromitra esculenta, hazánkban mérgezőnek számít. A skandináv országok kivételével sok helyen óvakodnak tőle. Svédországban például évente körülbelül száz mérgezés fordul elő, de a gomba árusítása és használata tilos.

A redős papsapkagombát Finnország kivételével a világon mindenhol méregként kezelik, de még itt is szigorú szabályozás mellett árulják. Az előkészítés során a giromitrin nevű mérget próbálják eltávolítani a gombából. Ennek érdekében többször hosszabban forralják, és átmossák a forralások között. A nyers gombát sem szabad megérinteni, és az előkészítést végző helyiségnek jól szellőzőnek kell lennie. A megfelelő eljárások után a gomba fogyasztható.

A giromitrin a szervezetben gyorsan monometil-hidrazinná (MMH) bomlik, ami károsítja a májat, a bélrendszert és az idegsejteket. A mérgezés korai szakaszában a B6-vitamin adása kezelheti a tüneteket. Az MMH kapcsolódik a B6-vitaminhoz, elvonja azt az idegsejtektől, és károsítja az idegrendszer működését.

A giromitrin híres arról is, hogy reaktív és instabil, így alkalmazható rakétaüzemanyagként. Ennek köszönhetően jó rakétamotorokban, mint például a NASA és a SpaceX Draco rakétáiban. Az MMH ugyan mérgező, de hatékony rakétaüzemanyagot alkot.

A mérgező gomba, amelyet itthon tilos megenni, de a finnek megőrülnek érte

via telex.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük