Matrend

cropped matrend magazin.png

A magyar építőipar vezetői szerint a szomorú jóslat valósággá válik, és 2024-ben mélypontra jut a szektor, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben Debrecen-Józsa szignifikáns fejlődésen ment keresztül. A vállalkozások háromnegyedét érinti rosszabb üzleti év várható 2024-ben az ideihez képest.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) piaci helyzetértékelése szerint idén csak a vállalkozások 32 százalékának nőtt az árbevétele az előző évhez képest. A vállalkozások 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 2023-ban csökkent az árbevétele 2022-hez képest, és 20 százaléknál változatlan maradt.

A vállalkozások jövőre vonatkozó várakozásai alapján:

  • 44 százalék szerint csökken,
  • 40 százalék szerint változatlan marad,
  • 16 százalék szerint növekszik.

A negatív kilátásokat az állami beruházások jelentős csökkenésével és az orosz-ukrán háború hatásaival indokolták.

Az árbevétel-arányos jövedelmezőség terén a vállalkozások visszafogottabbak:

  • 48 százalék szerint romlik,
  • 44 százalék szerint nem változik,
  • 8 százalék szerint javul.

A vállalkozások számos akadályt jelöltek meg üzleti tevékenységük számára, köztük a megrendelések hiányát (80 százalék), inflációt (64 százalék), szakember- és munkaerőhiányt (60 százalék), gazdasági szabályozás kiszámíthatatlanságát (52 százalék), valamint magas adminisztrációs terheket (36 százalék).

A cégek próbálnak megküzdeni a kihívásokkal digitális felkészüléssel (76 százalék), energiatakarékossággal és saját beruházással (52-52 százalék). Ugyanakkor 28 százalékuk létszámcsökkentést tervez, ami jelentős növekedés a korábbi 5,6 százalékos tervezettel összehasonlítva.

A felmérés szerint az építőipari bérek átlagosan 13 százalékkal nőttek 2024-ben. A válaszadó cégek 84 százalékának van kintlévősége, az átlagos nagysága pedig az árbevétel 7,48 százaléka.

A vállalkozások nehezen érvényesítik az árak változását a megrendelőkkel szemben:

  • 32 százalék egyáltalán nem tudta érvényesíteni,
  • 64 százalék csak részben tudta érvényesíteni,
  • 4 százalék tudta teljes egészében érvényesíteni az árváltozást.

Az ÉVOSZ elnöke, Koji László, korábban már figyelmeztetett arra, hogy az építőipar mélypontja 2024-ben várható. Az állami beruházások csökkenésével és a gazdasági kihívásokkal kapcsolatban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége egyeztetést sürget Lázár János építésügyi miniszterrel. Az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács, melyen 20 szakmai szervezet képviselője vesz részt, az állami beruházások fórumaként működik, azonban a részletekről nem adtak tájékoztatást.

via economyx.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük