Matrend

cropped matrend magazin.png

Giovanni Traverso professzor és a VM Pill eszköz. A beültethető eszközökkel, például a pacemakerekkel ellentétben a lenyelhető eszközök könnyen használhatók, és nem kívánnak műtéti beavatkozást. A betegeket ezért a természtes környezetükben is megfigyelhetik, ami sokkal kényelmesebb mindenkinek. / Fotó: NorthFoto/ Bejamin Pless/ Giovanni Traverso

Az MIT kutatói által kifejlesztett új, tabletta méretű eszköz az emésztő traktus belsejéből biztonságosan monitorozza az életjeleket. Ez a miniatűr robot-tengeralattjáró ugyan nem képes manőverezni és csak sodródik az árral, de kiválóan alkalmas arra, hogy tájékoztassa az orvosokat. Az eszköz sikeresen tesztelték az első humán kísérleteken.

A lenyelhető szonda a szervezet belsejéből figyeli az életjeleket, például a légzést és a szívverést, majd ezeket az adatokat továbbítja egy külső eszközre, például egy laptopra vagy okostelefonra. A Device című folyóiratban ismertetett high-tech eszköz életmentő lehet például az opioid-túladagolás veszélyének kitett emberek számára, de a kutatók remélik, hogy segíthet más egészségi problémákkal, például alvászavarokkal küzdő embereknek is.

A VM Pill, ahogyan elnevezték, a gyomorból származó jelek alapján nyújtja a legpontosabb információkat, mivel közel van a szívhez és a tüdőhöz. A lenyelhető eszköz könnyen használható, nem igényel műtéti beavatkozást, és lehetőséget teremt arra, hogy az életfunkciókat hosszabb távon is megfigyeljék anélkül, hogy a páciensnek kórházba kellene mennie.

A VM Pill tesztelése során a kutatók sertések gyomrába helyezték az eszközt, majd az állatoknak fentanilt adtak, utánozva az opioid-túladagolás körülményeit. Az eszköz valós időben mérte a légzésszámot, majd riasztotta a kutatókat, amikor az állatok életfunkciói leálltak. Az embereken végzett kísérletek is pozitív eredményeket hoztak, és a VM Pill biztonságosnak bizonyult.

A kutatók remélik, hogy az eszközt továbbfejlesztik, hogy automatikusan tudjon gyógyszereket adagolni az olyan állapotok visszafordítására, mint például az opioid-túladagolás, amint az eszköz észleli a tüneteket. A lenyelhető eszköz lehetőséget teremt a betegek életjeleinek monitorozására a természetes környezetükben, anélkül, hogy kórházba kellene menniük.

 

via blikk.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük