Matrend

cropped matrend magazin.png

Az állami hatóságok ingyenesen biztosítanák a „B” kategóriás közúti gépjárművezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek elsajátítását, valamint a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását.

Ezzel a lépéssel a kormány tervezi a szakképzési és a köznevelési törvényt is bővíteni, amely érvényes lenne mind az állami szakképző intézményekben, mind a középiskolákban tanulókra. Ezt a lépést az hvg.hu vette észre és jelentette.

Az állításuk szerint Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda által létrehozott, „állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet” című, a kormány weboldalán megjelent és társadalmi vitára bocsátott 45 oldalas javaslat valójában azt célozza, hogy a fiatalok jogosítványszerzése gyakorlatilag ingyenes legyen.

A cikkben említik, hogy a tervezet alapján az állam támogatná a „közlekedési alapismeretek” elsajátítását, ami a KRESZ-vizsgáig terjedő elméleti képzést jelentheti, valamint a „gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismereteket”, ami akár a 29 gyakorlati órát is magában foglalhatja.

Tehát az állam állná a teljes képzés költségét, csupán a vizsgadíjakat kellene fizetni, viszont a vizsga előtt szükséges plusz vezetési órákat valószínűleg nem finanszírozná.

A hvg.hu hangsúlyozza, hogy eddig a 20 év alattiak csak minimális összeggel kaptak támogatást a “B” kategóriás jogosítvánszerzésükhöz. Utófinanszírozással és a bemutatott számlák alapján legfeljebb 25 ezer forintot lehetett igényelni a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga költségtérítésére az Államkincstáron keresztül.

A hvg.hu megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát a törvényjavaslat értelmezése érdekében, azonban egyelőre nem kaptak választ.

Májusban már beszámoltunk arról is, hogy a jogosítvány megszerzése annyira költséges, hogy lassan kevés tanulóvezető van.

via 24.hu nyomán / illusztráció wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük