Matrend

cropped matrend magazin.png

Magyarországon több fajta őshonos kullancslégy él, ami bár rendszertanilag nem társul a kullancsokhoz, lényegében egy légyfajtát jelent, de szúrása okán kapta ezt az ijesztő nevet. Az éghajlat, valamint a miliő kedvező feltételei okán egyre nagyobb számban terjednek nálunk – írja a Bors.

Hazánkban a ló-kullancslégy, valamint a szarvas kullancslégy a leggyakoribb fajtái, ezen kívül az erdőkben túrázva, esetleg istállók körül könnyen összetalálkozhatunk velük.

Ezeknek a kullancslégyeknek egyik kellemetlen attribútuma, hogy testük, különösen a kitinvázuk olyan, mintha gumiból lenne, emiatt nem lehet őket könnyedén leütni. Az egyénre, valamint állatokra egyaránt vonzódnak, az egyéni testből áradó szén-dioxid, továbbá hő kibocsájtását érzékelik, hasonló módon a szúnyogokhoz, ezen kívül más vérszívó rovarokhoz. Az állatok, köztük a kutyák is kiszemeltjeik lehetnek.

Ellenük a többi rovarokra hatásos vegyszerek nem igazán működnek, így az egyedüli effektív védekezési stílus az alapos öltözködés lehet. A melegben azonban ez sok esetben nehéz teendő.

A kullancslégy csípése erős viszketést, ezen kívül duzzanatot okozhat.

Sár József, aki már sok államban járt, úgy tapasztalta, hogy ez egy igen elterjedt faj, de érdekes módon nem emlékszik arra, hogy Dél-Amerikában az őserdőkben találkozott volna velük.

A kullancslégy különösen veszélyt jelent azok részére, akik allergiásak a csípésükre, mivel a mérgük anafilaxiás sokkot válthat ki, mely tipikusan a darazsaknál, továbbá méheknél jelentkezik. Ilyen esetben rövid idő alatt orvosi támogatást szükséges kérni. Sár József saját fia esetén is tapasztalta már ilyen reakciót, amikor egy lódarázs megcsípte, továbbá azonnali orvosi intervencióra volt szükség.

A légy csípésekor ajánlott a lehető leghamarabb orvosi támogatást kérni, ne próbálkozzunk otthoni kezeléssel. Az orvos adatfelvétele, valamint segítsége lehet döntő fontosságú a szituáció kezelésében, valamint az esetleg előforduló szövődmények elkerülésében.

via 24.hu nyomán  / borító : Wikimédia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük