Matrend

cropped matrend magazin.png

Sonia Lippke, a brémai Jacobs Egyetem egészségpszichológiai professzora szerint a magány a testünkre és a lelkünkre egyaránt negatív hatással lehet – írja a zeit.de. A szakértő fontosnak tartja, hogy különbséget tegyünk az egyedüllét és a magány között. Előbbit önként választjuk, utóbbit viszont nem, ezért idéz elő a magány negatív és stresszes érzelmi állapotot. Azok az emberek ugyanis, akik nem tudnak találkozni azokkal, akikkel szeretnének, nemcsak boldogtalanok, hanem feszültek és stresszesek is, ami megviseli a lelket. Ennek egyik következménye, hogy csökken az önbecsülés. Emellett egy ilyen helyzetben aktiválódnak a fájdalomért felelős agyi funkciók, továbbá gyengül az immunrendszer, álmatlanság jelentkezhet és romlik a kognitív teljesítmény – ilyen például a figyelem, az emlékezet, a megfigyelőképesség –, amely elősegítheti a demencia kialakulását.

A szakember szerint azok, akik nem veszik komolyan azt, hogy magányosak, és nem változtatnak ezen a helyzeten, könnyen a depresszió felé vezető útra tévedhetnek. Ezért is fontos, hogy a magányra korai figyelmeztető jelként tekintsünk! Hiszen nemcsak a lélek, hanem a test is szenved a fizikai elszigeteltségtől. Sonia Lippke kiemelte, hogy a magány pusztító következményekkel járhat, ugyanis egy ilyen helyzetben nagyobb az agyvérzés, a szívroham, sőt a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata is.

Súlyosabb probléma, mint az elhízás

Julianne Holt-Lunstad amerikai pszichológus hasonlóan vélekedik: a magány és a társadalmi elszigetelődés nagyobb egészségügyi probléma, mint az elhízás, ugyanis előbbiek szoros összefüggésbe hozhatóak a korai halálozással. A szakember tanulmányából kiderül, hogy a halálozás kockázata 26 százalékkal nő azoknál az embereknél, akik tartósan magányosnak érzik magukat. Azoknál pedig, akik valóban elszigetelten élnek, ez az arány akár 32 százalékra is emelkedhet. A szakértői véleményben az is szerepel, hogy a magányos emberek gyakran ellenségként tekintenek a többiekre.

Ráadásul az, aki elszigetelten él, általában egészségtelenül és egyhangúan táplálkozik és keveset mozog. Lippke professzor szerint ezek az emberek nem vigyáznak eléggé magukra, gyakran több alkoholt isznak, többet dohányoznak. És könnyen feladják a küzdelmet, hiszen nincs a közelükben senki, aki figyelmeztetné őket: baj van!

Így szabadulhatunk meg a zavaró gondolatoktól

Mi lehet a megoldás?

Bármilyen meglepően is hangzik, Sonia Lippke azt javasolja a magány ellen, hogy menjünk ki a lakásból és induljunk el – a komfortzónát eleinte nem könnyű elhagyni, nagy erőfeszítést igényel, de megéri. Egy séta a friss levegőn, a rendszeres sport a testünknek és a lelkünknek egyaránt jót tesz. Emellett keressünk olyan embereket – lehetőleg ne virtuálisan –, akiknek hasonló érdeklődési körük van. A közösség gyógyító ereje a magány leghatékonyabb ellenszere.

A szakértő azt javasolja, hogy legyünk optimisták, de ne legyenek irreálisan magas elvárásaink, mert ezek csalódáshoz vezethetnek, ami miatt újból visszavonulót fújunk és megint elbújunk a világ elől.

Továbbá az önhatékonyság is kulcsfontosságú, ez arról szól, hogy hiszünk a saját képességeinkben, képesek vagyunk megvalósítani a terveinket – még akkor is, ha esetleg nehézségek merülnek fel.

Tehát, ha hiszünk abban, hogy megtaláljuk a magányból a kiutat, akkor sokkal könnyebb lesz a dolgunk. Főleg akkor, ha az önhatékonyság mellett toleránsak, nagylelkűek vagyunk, odafigyelünk és törődünk magunkkal, és elfogadjuk másoktól a pozitív tapasztalatokat és a bátorítást.

via blikk.hu nyomán / illusztráció

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük