Matrend

cropped matrend magazin.png

Szeptember végéig közel 7 millió forint összegű átalány-kártérítést fizetett ki a magyar vasúttársaság a késések miatt. Az EU-s összehasonlításban a MÁV-Start a kártérítések terén a középmezőnybe tartozik.

 

A vonatkésések miatt a MÁV-Start szeptember 30-ig összesen 6 815 480 forint átalány-kártérítést fizetett ki. Az információ késve érkezett, mivel az állami vasúttársaság a mfor.hu közérdekű adatigénylésére a megadott határidőn túl nyújtotta be a tájékoztatást.

Az idei év szeptember 30-ig tartó időszakban a 30-119 perces késések esetén 2603 igényre összesen 4 367 771 forintot fizettek ki átalány-kártérítésként. A legalább 120 perces késések miatt 964 igényre pedig 2 447 709 forintot. Ez azt jelenti, hogy a kisebb késések esetén átlagosan 1678 forintot, míg a két óránál hosszabb késések esetén átlagosan 2539 forintot fizettek ki egy igényre – derül ki a MÁV-Start által közölt adatokból.

A MÁV-Start kártérítési kötelességét egy 2021-es uniós rendelet határozza meg, mely szerint 60-119 perc késés esetén az utasnak a menetjegy árának legalább 25 százaléka jár, míg 120 perces vagy annál hosszabb késés esetén a kártérítés mértéke legalább 50 százalék kell legyen.

A rendelet értelmében a vasúttársaságok határozhatnak egy értékhatárt, alatta nem kell kártérítést fizetniük, azonban ez az érték nem lehet több 4 eurónál. Az utasnak lehetősége van több késési esetet összevonni, és ha az összeg eléri a határt, akkor jogosult a kártérítésre, melyet egy hónapon belül ki kell fizetni. Fontos megjegyezni, hogy az átalány-kártérítés kizárólag a feláras járatokra vonatkozik, tehát például egy szárnyvonat esetében, hiába van késés, nem igényelhető ilyen visszatérítés.

A MÁV az uniós előírásoknál kegyesebb, mivel már 30 perces késés esetén is vállal kifizetést, és a legalacsonyabb értékhatárt 4 eurónál alacsonyabb, 1000 forintban határozta meg.

via blikk.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük