Matrend

cropped matrend magazin.png

Az emlőrák szűrésében a mesterséges intelligencia hatékonyabb, mint a radiológusok, és jelentősen enyhítheti a radiológusok terhelését is – derül ki a svéd Lund Egyetem legújabb tanulmányából.

Az AI alkalmazása az emlőrák diagnosztizálásában a következő előnyöket nyújtja:

  • A radiológusok munkaterhelését közel felére csökkentheti.
  • 20 százalékkal több daganatos esetet képes kimutatni, mint az orvosok által végzett vizsgálat.
  • A tanulmány mintegy 80 000 svéd nőn végzett vizsgálatok eredményei alapján az AI 244 nőnél (28 százalék) talált rákot, míg a hagyományos szűrésből csak 203 nőnél (25 százalék) mutatott ki daganatot.
  • Az AI segítségével 41 több rákos megbetegedést fedeztek fel, köztük 19 invazív esetet.
  • A korai szűrés elősegítheti a prognózist és csökkentheti a halálozást azzal, hogy a mellrákot korábbi, kezelhetőbb szakaszban észleli.

Egy előzetes nagyszabású tanulmány eredményei szerint az AI által támogatott szűrés minősége olyan, mintha két radiológus dolgozna együtt, anélkül, hogy növelné a téves pozitív eredmények számát, és jelentősen csökkentené a munkaterhelést.

A végleges eredmények, amelyek azt vizsgálják, hogy az AI segítségével csökken-e az intervallumrákok száma – ezek a szűrési időszakok között felfedezett, általában súlyosabb esetek – és hogy az AI alkalmazása indokolt-e a szűrés során, néhány év múlva várhatóak.

via napi.hu nyomán / illusztráció Pexels

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük