Matrend

cropped matrend magazin.png

Az elhunyt volt amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger, és a Harvard Egyetem professzora, Graham Allison egy cikkben fejtegetik a mesterséges intelligencia (MI) fejlődésének és alkalmazásának lehetséges következményeit. Kissinger és Allison hangsúlyozzák, hogy mivel az Egyesült Államok és Kína jelenleg az MI-szuperhatalmak között van, mindkét országnak együtt kellene dolgoznia a katasztrófa elkerülése érdekében.

A cikk felidézi a hidegháborút és annak időszakát, amikor a nukleáris fegyverek elrettentő erejét fejlesztették ki. A MAD (kölcsönösen biztosított megsemmisítés) elve szerint mindkét fél sebezhetősége garantálta a kölcsönös biztonságot, és ez a szemlélet Kissinger szerint iránymutatást adhat a mesterséges intelligencia fejlesztése terén.

Kissinger szerint az Egyesült Államoknak és Kínának párbeszédet kellene kezdeményeznie az MI fejlődésének következményeiről. Ugyanakkor megjegyzi, hogy a mesterséges intelligencia más, mint a nukleáris technológia, mivel magánvállalkozók is részt vesznek a fejlesztésben. A cikk azt javasolja, hogy a két országnak együtt kellene működnie az MI legveszélyesebb fejlesztéseinek és alkalmazásainak megakadályozása érdekében.

A cikk kiemeli, hogy a mesterséges intelligencia digitális jellegéből adódóan más kihívásokat jelent, és Kissinger szerint a két szuperhatalomnak egyeztetnie kellene irányelveket a technológia fejlődésének megfelelő szabályozására. A cikk azt is hangsúlyozza, hogy a két országnak párbeszédet kell folytatnia a mesterséges intelligencia politikai és biztonsági aspektusairól.

Végül Kissinger és Allison arra a következtetésre jutnak, hogy a vezetőknek hasonlóan határozottan kell fellépniük a mesterséges intelligencia kihívásaival szemben, mint ahogy elődeik tették a nukleáris fenyegetésekkel szemben. Az időszakos információk figyelembevétele mellett újra és újra fel kell vizsgálniuk a megoldásokat annak érdekében, hogy lépéseket tehessenek a biztonság és stabilitás érdekében.

via index.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük