Matrend

cropped matrend magazin.png

Az El Nino visszatért, és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint nagy valószínűséggel 2024 februárjáig folytatódik. Ez a természetes időjárási jelenség szélsőséges időjárást és melegrekordokat eredményezhet. Az El Nino általában kilenc-tizenkét hónapon át tart, és a csúcspontja november és január között van. A jelenség hatásait a tudósok még nem teljesen értik, de az biztos, hogy a következő hónapokban erősödni fog, és a hatása jövő tavasszal érhet véget.

Az El Nino időszak alatt általában enyhébb és csapadékosabb tél várható, míg az évszak vége szárazabb és hidegebb lehet Észak-Európa nagy részén. Dél-Európában viszont általában csapadékosabb időjárást okoz.

A globális felmelegedés és az El Nino hatásai miatt aggódnak a meteorológusok, mivel a hőmérséklet jövőre átlépheti a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbértéket. Az éghajlatváltozás El Ninóra gyakorolt pontos hatása egyelőre kérdéses, de az éghajlatváltozás mélyebb és intenzívebb ingadozásokat okozhat a meleg és hideg időjárás között.

Az El Nino hatásai már most is érezhetők, és a kutatók úgy vélik, hogy a jelenség egyre erősebb lesz, ahogy az éghajlat tovább melegszik.

via index.hu cikke nyomán /  illusztráció wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük