Matrend

cropped matrend magazin.png

Az AI számtalan területen alkalmazható, és fontos, hogy fejlődjön és kutassanak a felhasználók.

Az előadását azzal kezdte, hogy megkérdezte a ChatGPT nevű mesterségesintelligencia-alapú nyelvi modellt, hogy mit mondhatna az AI-ról egy gazdaságfejlesztési miniszter. A válasz alapján fontos, hogy olyan környezetet teremtsenek az AI számára, ahol jól érzi magát, és fejlődhet.

Nagy Márton szerint az AI komoly kihívást jelent a munkaerőpiacon, mivel akár a magasan képzett munkavállalói pozíciókat is veszélyeztetheti. Ugyanakkor képes a jövő kihívásainak leküzdésére azáltal, hogy olyan kérdésekre ad választ, amelyek megoldásában segít.

Az energetika területén különösen fontos lehet az AI alkalmazása, például a nap- és szélenergiában. Az AI nem csak adatokat elemz, hanem következtetéseket von le, és sokkal gyorsabb, mint a kvantumszámítógépek.

Nagy Márton szerint:

  • A munkahelyek 24 százaléka veszélyeztetett lehet az AI által.
  • Az irodai dolgozók esetében ez az arány 45 százalék.
  • A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 34 százalékát érintheti ez a technológia.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az AI fizikai munkát nem tud végezni. Magyarországon sok feldolgozóipari tevékenység folyik, és a futószalagok mellett egyre kevesebb ember áll. Ezért az ország sérülékenyebb lehet ezen a területen.

Az AI azonban képes lehet arra, hogy átalakítsa az ország gazdasági helyzetét, és segítsen a közepes fejlettségű országoknak is fejlődni. Nagy Márton szerint a digitalizáció Magyarországon még alacsony szinten van mind az állami, mind a vállalati szektorban, de a digitális állampolgárság és a versenyképességi program lehetőségeket kínál a fejlődésre.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük