Matrend

cropped matrend magazin.png

Az elmúlt 9 év adatai alapján készített elemzés szerint, amely 16 európai országra terjed ki, a munkahelyek száma tovább növekedhet (2,6-4,3% közötti mértékben) a mesterséges intelligencia elterjedésével párhuzamosan. A tanulmány szerzői pozitív összefüggést találtak a mesterséges intelligenciával támogatott automatizálás és a foglalkoztatásban bekövetkező változások között.

Ugyanakkor az alkalmazotti bérek vonatkozásában a most nyilvánosságra hozott jelentés kevésbé optimista a jövőt illetően. Bár jelenleg nincsenek egyértelmű jelek, amelyekre előrejelzést lehetne alapozni, az adatok arra utalnak, hogy a mesterséges intelligencia “semleges vagy enyhén negatív hatást” fejthet ki a bérekre.

Az elemzés érdekessége, hogy azt állítja, az alacsonyan képzett munkavállalóknak nem kell aggódniuk állásuk miatt (legalábbis a fizetésüket leszámítva), mert az MI nem fogja elvenni ezeket a munkaköröket. Ez meglepő, mivel a múltban az automatizáció különböző formái éppen ezeket a munkaköröket érintették jelentős mértékben. A tanulmány szerint azonban “az MI-nek való kitettség nem okoz majd jelentős megrázkódtatást” ezen munkapiacon sem.

Ugyanakkor az elemzés szerint a mesterséges intelligencia térhódításának nagy nyertesei valószínűleg nem az alacsonyan képzett vagy idősebb munkavállalók lesznek. Ehelyett az új technológia a képzett és fiatalabb munkaerőt helyezheti előnyösebb helyzetbe – ez egyértelmű okokból kifolyólag.

Az elemzés szerzői hangsúlyozzák, hogy a tanulmány jóslatai számos feltételezésen alapulnak, amelyek a jövőben hamisnak bizonyulhatnak. Óvatosan kell kezelni az MI-alapú automatizálás és a foglalkoztatás közötti pozitív kapcsolatra vonatkozó eredményeket, különösen, ha az MI-technológiák az automatizálásra fókuszálnak, és kevés új feladatot hoznak létre.

via pcforum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük