Matrend

cropped matrend magazin.png

A mérges pókhálósgomba, más néven az Orellanus-szindróma által okozott mérgezés kevésbé ismert, de rendkívül veszélyes gombamérgezés. A pókhálósgomba jellemzői közé tartozik a narancsos-rókaszínű, narancs-barnás vagy sötét vörösbarna kalap, a rozsdabarnás lemezek, valamint a hengeres, sárgás tönk, amelyet szálas, pókhálószerű védejegyek jellemeznek. Az előfordulása júliustól októberig terjed, főként lomberdőkben, tölgyesekben, savanyú talajokon található meg, és hazánkban ritka gombafaj.

A pókhálósgomba-mérgezés hosszú lappangási idővel (2-17 nap) jár, és a méreganyagok többszöri fogyasztása során felhalmozódik. A fő felelős az orellanin nevű hatóanyag, amely a vesetubulusokat közvetlenül károsítja. A tünetek közé tartozik étvágytalanság, fáradékonyság, fejfájás, szomjúságérzés, hőemelkedés, láz, gyomor-bélrendszeri tünetek, ízületi- és izomfájdalmak, valamint veseelégtelenség (akut tubulointersticiális vesegyulladás) kialakulása.

A kezelés főleg a veseproblémák tüneti kezelését foglalja magában, súlyos esetekben pedig veseátültetésre lehet szükség. Fontos megkülönböztetni ezt a veszélyes gombafajt más, ártalmatlanabból, és ügyelni a gombagyűjtés során a biztonságra.

Források:

 

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük