Matrend

cropped matrend magazin.png

 

Bódi Károly, egy Velencén élő férfi, gumipapucsokat vásárolt online Kínából, hogy megakadályozza a mosógépe ugrálását. A négy darabért 605 forintot fizetett, a szállítási költséggel együtt, ami 668 forint volt.

A csomag postai igazolása szerint a küldeményt nem terhelte áfa vagy vám. Azonban a posta mégis felszámított egy 400 forintos vámkezelési díjat. Károly nehezményezi ezt a díjat, mert az eredeti leírás szerint nulla vámkötelessége volt a 1200 forintos megrendelésre. Az értesítésben viszont az szerepelt, hogy 800 forintot kell fizetnie, de online fizetés esetén csak 400 forintot.

Két évvel ezelőtt az Európai Unió rendelete módosult, és megszűnt az alacsony értékű áruk áfamentessége. A 150 euró alatti termékeknél a forgalmi adót a vételárral együtt behajtják a webáruházak, de vámot nem kell fizetni.

A posta az RTL megkeresésére azt válaszolta, hogy “valamennyi, postaforgalomban beérkező küldeményt egyesével vám elé kell állítaniuk. (…) Ezek a feladatok a Postának többlet terhet jelentenek, melyekért az ügyfelek számára egy kisebb tételű szolgáltatási díjat számítanak fel.”

A postakárosultak csoportjában is többen nehezményezték ezt a díjat, és voltak, akik a fogyasztóvédelemhez fordultak emiatt.

via 24.hu nyomán / illusztráció Wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük