Matrend

cropped matrend magazin.png

Az egészségügy is aktívan érdeklődik az iránt, hogyan lehet hasznosítani a mesterséges intelligenciát. Jelenleg főleg a diagnosztika alkalmazza az MI-t, de – mint a 24.hu írja – az EIT Health (European Institute of Innovation and Technology) és a McKinsey&Company felmérése szerint a szakemberek arra számítanak, hogy a következő 5-10 évben emellett a klinikai döntéshozatalban is kiemelkedő szerepe lesz a mesterséges intelligenciának.

Következzen most pár olyan alkalmazási terület, ahol már kísérleteznek mesterséges intelligenciával:

  1. Fertőző betegségek: Agyhártyagyulladás, a szepszis és a tuberkulózis diagnosztizálásának javítására, valamint a hepatitis B és hepatitis C betegek kezelési szövődményeinek előrejelzésénél is vizsgálták már, milyen lehetőségek rejlenek ebben a technológiában.
  2. Mozgásszervi problémák: Az orvosok már használták a MI-t a nem megfelelően kezelt térdfájdalmak okainak azonosítására.
  3. Onkológia: A daganatos megbetegedéseknél több irányba is elindultak kutatások azzal kapcsolatban, hogyan lehetne kiaknázni a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket. A három terület, ami fókuszban van: a kockázati tényezők megállapítása, a diagnosztika, illetve a gyógyszerkutatás. Az onkológiai ellátásban a mesterséges intelligencia fejlesztése során különösen nagy kihívást jelent az a képesség, hogy pontosan megjósolható legyen, mely kezelési protokollok lesznek a legmegfelelőbbek az egyes betegek számára az egyéni genetikai, molekuláris és tumoralapú jellemzőik alapján.
  4. Szemészet: Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration – FDA) engedélyezte az első olyan orvostechnikai eszköz forgalomba hozatalát, amely algoritmus segítségével diagnosztizálja a szembetegség egy bizonyos típusát, a diabéteszes retinopátiát. Az elképzelés ezen a területen is az, hogy az MI segítségével gyorsabban, pontosabban lehet majd megállapítani, ha valaki valamilyen betegséggel küzd.
  5. Gasztroenterológia: Ugyanaz igaz az emésztőszervrendszer problémáira is. Miközben reménykedhetünk abban, hogy egyszer majd nem lesz szükség endoszkópos vizsgálatokra, most inkább az a cél, hogy az ilyen eljárásoknál az MI révén a szakemberek gyorsabban azonosítsák a betegségeket.
  6. Gyógyszerkölcsönhatások: Mivel rengeteg készítmény van, nem könnyű nyomon követni, hogy mely gyógyszerek együttes alkalmazása okozhat problémát, de már több olyan algoritmust is fejlesztettek, ami megoldást jelenthet.

Sokan abban bíznak, hogy a mesterséges intelligencia majd csökkentheti az adminisztrációs terheket és enyhítheti az errőforrás-kapacitások hiányából adódó problémákat. Hogy nőhet a hatékonyság és ezzel egyidőben

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük