Matrend

cropped matrend magazin.png

„Manapság ezek a fiatalok folyamatosan a telefonjukat nyomkodják” – szólalt meg sokszor az idősebb generáció, legyen szó egy családi összejövetelről vagy azokról, akik a metrón állva bosszankodnak a mai generáció miatt. A meglepettség régóta érezhető volt azoknál a szülőknél és nagyszülőknél, akik csak mostanában döbbentek rá a videojátékokra, a zenei szövegekre vagy egyszerűen csak a technológiai szakadékra. Ebben azonban nem csak a meglepettséget láthattuk a szemükben.

Az okostelefon egykor fenyegetésként hatott, ami nem csak a múltat veszélyeztette, hanem az emberi kapcsolatokat is alapjaiban változtatta meg. Ezt a szemléletet azonban már a múltban hagytuk, és a felnőttek is beleolvadtak a modern technológia világába. Egyre több olyan fiatal számol be arról, hogy képtelenség hosszabb ideig beszélgetni szüleivel, mert ők már a gyerekeiknél is nagyobb telefonfüggők. Érdekes módon ez a tendencia mind a baby boomer, mind a milleniál generációra érvényes.

Már egy 2019-es kutatás is rámutatott arra, hogy a szülők egyre több időt töltenek el okostelefonjaikkal. Egy akkori felmérés szerint a szülők napi telefonhasználata majdnem megegyezik a gyerekek képernyőidőjével.

Ugyanezt a kutatás kimutatta, hogy az 2000 válaszadó szülő felét gyakran kérte meg a gyermeke, hogy tegye el a telefont.

Ez a tendencia az elmúlt évek során csak erősödött. Egy másik felmérés, amelyben 2000 szülő vett részt, azt mutatta, hogy átlagosan napi 5 órát töltenek a szülők a képernyő előtt, miközben mindössze körülbelül 4 órányi minőségi időt töltenek a gyerekeikkel. Tíz amerikai szülőből hatan ismerik el, hogy túl sok időt töltenek elektronikus eszközeikkel.

Hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? A jelenségről nemrégiben egy Reddit beszélgetés indult, ahol a kommentelők többsége egyetértett abban, hogy az elmúlt években egyre nehezebb kommunikálni a szüleikkel anélkül, hogy azok a telefonjukhoz nyúlnának. „Régen, 10-15 évvel ezelőtt mi voltunk azok, akikre szólnak a szüleink, hogy túl sokat telefonálunk. Most ők azok, akik nem veszik észre, hogy ők csinálják ugyanezt társaságban, mint mi régen. Erről beszéltem a barátaimmal is, és meglepődtem, hogy az ő szüleiknél is ugyanez a helyzet” – írta egy felhasználó.

Volt, aki arról számolt be, hogy az anyósa még akkor is a telefoné, amikor az unokájával van. Messengeren üzeneteket írogat, vagy éppen videókat mutogat, amikor senki sincs a közelében. Az ilyen viselkedés aggasztó lehet, és a demencia felé vezethet.

A koronavírus-járvány tovább súlyosbította ezt a helyzetet. A karantén alatt az emberek kénytelenek voltak távol maradni egymástól, és ez a személyes kapcsolatokra is kihatott. Az idősebb generáció számára a virtuális tér vált a kockázatmentes kommunikáció egyik alapvető formájává. A telefonok és a közösségi platformok segítettek a kapcsolatok fenntartásában, de ezek a szokások nem szűntek meg az oltások, a korlátozások feloldása után sem.

Bár a boomer szülők és felnőtt gyermekeik számára könnyű egyeztetni a találkozókat, az együtt töltött idő mégsem mindig zökkenőmentes. Az állandó telefonhasználat miatt nehéz minőségi időt eltölteni szeretteinkkel. A kutatások azt mutatják, hogy a boomer és a milleniál generáció gyerekei gyakran úgy érzik, hogy a szüleik túlságosan le vannak kötve a telefonoktól, és versenyezniük kell a figyelemért.

A fiatalok és az idősebbek motivációja eltérő lehet. Míg a fiatalok szinte teljesen belesimultak a közösségi platformokba a munka és a szórakozás miatt, addig az idősebb generációt más motiváció hajthatja. Tarra Bates-Duford, egy terapeuta, szerint az idősebbek gyakran úgy érzik, hogy a fiatalok kiszorítják őket a munkaerőpiacról, ezért igyekeznek megőrizni az irányítást a folyamatos ellenőrzéssel. Egy másik felmérés szerint az idősebb felnőttek a már elavultnak számító Facebookot használják a személyes kapcsolatok hiányának kompenzálására.

A terapeuta azt tanácsolja, hogy a konfliktusok elkerülése érdekében használjunk konkrét példákat, amikor felhívjuk a figyelmet a túlzott telefonhasználatra. Például kérdezzük meg, hogy miért fontos annyira a telefonjuk egy év elteltével, vagy érdeklődjünk, hogy milyen érdekes dolgokat láttak az elmúlt egy órában. A segítségnyújtás is fontos lehet, például ajánljuk fel, hogy kikapcsoljuk az értesítéseket, ha zavaró tényezőnek érzik azokat.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük