Matrend

cropped matrend magazin.png

Az idei évben a bejgli ára emelkedik, mivel az alapanyagok költségei növekednek. Különösen a dió árának emelkedése miatt kell mélyebben a pénztárcánkba nyúlnunk, mint tavaly. Az ország pékségeiben már intenzíven zajlik az édesség sütése.

Az árak változhatnak attól függően, hogy az emberek kézműves süteményt választanak-e, vagy boltban szereznek be bejglit. A pékségek és cukrászdák arra számítanak, hogy sokan vásárolnak majd bejglit karácsonyra.

A Tények stábja egy karcagi pékségben készített felvételt, ahol éppen bejgliket pakoltak. Habár ezek még nem karácsonyra készültek, a gyártás nagyüzemben zajlik, mivel sokan szeretik már karácsony előtt megkóstolni, hogy melyik termék kerüljön az ünnepi asztalra.

Azonban idén többet kell fizetni a süteményért, mivel az alapanyagok drágulnak. A legnépszerűbb bejgli továbbra is a diós és a mákos, de kisebb pékségekben egyedi kéréseket is teljesítenek. Egy fél kilogrammos rúd ára 2300-2500 forint között mozog, és az árakat a minőség is befolyásolja.

Laczik Dénesné, a Kerekcipó Kft. ügyvezetője szerint érdemes kis pékségekből rendelni, mert ott valódi kézműves termékeket lehet kapni, amelyeket vajjal, nem margarinnal készítenek. Az is áremelkedést okoz, hogy minden terméket kézzel, egyesével gyártanak, nem futószalagon.

Az alapanyagok drágulásán kívül az energiaárak emelkedése és a diótermés minősége és mennyisége is hozzájárul a sütemény árának növekedéséhez. A dió kilója idén 2000 forint, nagykereskedelmi áron 1200 forintért vásárolható meg a csonthéjas gyümölcs.

A pékségek és cukrászdák idén is számítanak arra, hogy az áremelkedés ellenére sokan vásárolnak majd bejglit karácsonyra, főként azért, mert a legtöbb család évente csak egyszer fogyasztja el ezt a finomságot.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük