Matrend

cropped matrend magazin.png

Az elmúlt év végén a katonák és a honvédelmi alkalmazottak körében kategóriától függően 400 ezer vagy 750 ezer forintos teljesítményjuttatást kapnak, míg a rendvédelmi dolgozóknak, mint például a rendőröknek és börtönőröknek, semmilyen év végi pluszpénz nem jár – állapította meg a Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre adott válaszában. A rendvédelmi dolgozók szerint a katonákhoz képest igazságtalanul alacsony az értük járó juttatás. A rendvédelmi szervezetek úgy vélik, hogy a januári béremelés nagy részét az infláció elviheti, és rámutatnak, hogy a bérrendezési program több mint 13 ezer embert kihagy a béremelésből.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az aktív katonaállomány és a honvédelmi alkalmazotti állomány kaptak extra juttatást: az Adaptive Hussars 2023 nevű hazai rendezésű nemzetközi gyakorlaton részt vevők bruttó 750 ezer forintot, míg az állomány többi része bruttó 400 ezer forintot kapott teljesítményjuttatásként. A pénzt a minisztérium saját költségvetéséből fedezték, tehát nem igényeltek hozzá pluszforrást.

A rendvédelmi dolgozók szakszervezetei szerint elfogadhatatlan, hogy míg a katonáknak százezrek jutottak, a rendvédelmi dolgozók nem részesültek év végi pluszjuttatásban. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint az januári béremelés nem kárpótolja őket, mivel az infláció nagy részét elviheti. A rendőrségnél csak a hivatásos állomány részesül béremelésben, a RIASZ-hoz tartozóknak és a munkavállalóknak nem terjed ki a bérrendezési program.

A Belügyminisztérium válaszában megerősítette, hogy a rendvédelmi szervek tagjai nem kaptak év végi illetményen felüli juttatást. A januári béremelés része egy 2022-ben kezdődött folyamatnak, amely szerint a tiszthelyettesek és tisztek fizetése emelkedett. Bárdos Judit szerint azonban a rendvédelmi dolgozók nettóban még mindig kevesebbet keresnek, mint a katonák. A szakszervezetek régóta küzdenek azért, hogy az illetményalap azonos szinten legyen, mivel ennek alapján határozzák meg a fizetéseket és egyéb juttatásokat is.

Fontos kiemelni, hogy a honvédek többsége még a bőkezű lakásprogram ellenére sem kedvező helyzetben van, és az újbóli elhelyezkedésüket megnehezítheti a kormányhatározat, amely szerint csak külön engedéllyel kaphatnak állami szerveknél munkát. A katonák bruttó 737 ezer forintos fizetését is sokan kevesellik, és ez akár bérfeszültséget is okozhatott. A rendőrök és a katonák körében a koronavírus-járvány alatt meghatározott éjszakai pótlék összege is felháborodást váltott ki, mivel a kórházakban szolgáló katonák jóval magasabb éjszakai pótlékot kaptak, mint a más helyszíneken dolgozó rendőrök.

via rtl.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük