Matrend

cropped matrend magazin.png

A Pénzcentrum olvasói az elmúlt hetekben kapott leveleket a NAV-tól, melyekben “túlfizetésről” volt szó. Az olvasók zavarban voltak, mivel a levélben pozitív és negatív előjel is szerepelt az összeg előtt, és nem értették pontosan a tartalmát.

A NAV válaszul elmondta, hogy jogszabály írja elő, hogy minden évben október 31-ig adószámla-értesítőket és pótlékértesítőket küldjenek azoknak, akiknek 5 ezer forintot elérő/meghaladó tartozása és/vagy túlfizetése van, illetve késedelmipótlékot kell fizetniük. Az értesítések célja tájékoztatás az adózó adott napon fennálló adószámla-egyenlegéről, illetve annak adónként megbontott egyenlegeiről. Emellett az értesítés kiküldése előtti évre az érintett adózókat tájékoztatja a késedelmes befizetésekből vagy azok elmaradásából felszámított késedelmi pótlékról is.

Ha az adózó a korábbi tájékoztatásban szereplő tartozásos/túlfizetéses egyenleggel kapcsolatban a szükséges intézkedéseket (tartozás megfizetése/túlfizetés visszaigénylése vagy átvezettetése) nem tette meg, akkor a korábban megküldött egyenleg “nem vész el”, hanem arról az adózót a NAV újból értesíti.

A túlfizetés az adószámla adott adónemén fennálló fizetési kötelezettséget meghaladó összeg. Például téves befizetés, kötelezettséget meghaladó befizetés vagy bevallott és befizetett adó önellenőrzésekor keletkezhet. A túlfizetés visszaigényléséhez való jog azon naptári év utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az igényléshez való jog megnyílt.

Aki segítségre van szüksége az adószámla értelmezéséhez, többféle lehetőség közül választhat. A NAV honlapján elérhető egy részletes útmutató, ami lépésről lépésre bemutatja a lekérdezés menetét. Emellett a NAV mobilapplikációjában is elérhető az a funkció, amivel naprakészen nyomon követhető az adószámla egyenlege. A NAV Infóvonalát is hívhatják az adózók, ha általános kérdéseik vannak az adószámlával kapcsolatban.

via penzcentrum.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük