Matrend

cropped matrend magazin.png

 

A kandalló vagy kályha használatakor a biztonság elsődleges szempont. A tűz ropogása és a meleg miatt, amikor beköszönt a hűvösebb idő, sokan gondolnak a begyújtásra. Fontos azonban tudni, hogy rosszul elvégzett műveletek esetén a kandalló akár fel is robbanhat. A Blikk összegyűjtötte a legfontosabb biztonsági szabályokat.

Elengedhetetlen a kémény előfűtése

Amikor először gyújtjuk be a szezonban vagy hosszabb idő után, fontos az előzőleg lehűlt kémény előfűtése. Ennek oka a hideg légdugó, amely megakadályozhatja a füst távozását. Az egyszerű trükk: gyújtsunk meg két-három újságpapírt a kémény alsó tisztító nyílásánál.

A fa helyes elhelyezése

A magas hőmérséklet eléréséhez száraz tűzifát érdemes használni. A frissen vágott fa fűtőértéke fele-harmada a legalább két éve száradó fának. A begyújtáshoz szánt fát a tűztérbe úgy helyezzük el, hogy alulra gyújtóst tegyünk, ami lehet papír, száraz ág vagy speciális begyújtó. Köré helyezzünk vastagabb fákat. Az alternatív módszer: felülről lefelé felépíthetünk egy égő lángot. Ehhez a nagyobb fákat alulra, a kisebbeket felülre helyezzük, a gyújtóra pedig pár kisebb fadarabot tegyünk. Ezzel egyenletesen ég el a fa. Az optimális huzatszabályozó beállítása fontos, hogy a tűz intenzíven égjen. Miután körülbelül tíz perc eltelt, csökkentsük a huzatot, majd, ha csak parázs van, zárjuk el teljesen. Így a kandalló továbbra is melegen tartja a helyiséget.

Kerüljük az olajos anyagokat

A tűzifánál válasszunk kemény, száraz fát, például tölgyet, bükkfát vagy akácfát. Az olajos anyagokat, például mogyoró- vagy dióhéjat ne dobáljuk a tűzbe, mert robbanást okozhatnak. Mindenféle olajos anyagtól el kell tekinteni. Minél nagyobb mennyiségű tűzifát helyezünk egyszerre a tűztérbe, annál hatékonyabb lesz a tűz. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne túltöltsük, és mindig tartsuk be a maximális mennyiséget. A hatásfok növelése érdekében inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségű fát rakjunk a tűztérbe, mint gyakran keveset.

A hamu helyes kezelése

Miután a tűz kialudt és már nem izzik, ne nyissuk ki az ajtaját, mert a huzat kiviheti a meleget a kandallóból és a szobából is. A nem használt kályhának is tartsuk zárva az ajtaját. Ha a hamutartó félig vagy annál többet tartalmaz, takarítsuk ki. A tiszta fahamut sokféleképpen felhasználhatjuk: használhatjuk a járda csúszásmentesítésére hidegebb időben, vagy akár szappan vagy mosószer készítéséhez. A kertben is előnyös, mivel a fahamuban magas kálium- és más ásványi anyagok találhatók, ami sok kártevőt távol tarthat. Szórjuk a hamut a fák és bokrok tövébe.

via blikk.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük