Matrend

cropped matrend magazin.png

Horvátországban és Szerbiában rekordmennyiségű szamárköhögéses esetet jelentettek az ottani központi közegészségügyi-járványügyi hivatalok, tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Magyarországon a kötelező oltásoknak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeletnek köszönhetően a lakosság átoltottsága magas, meghaladja a 98%-ot. Bár nagyobb járványokra nem kell számítani, sporadikus esetek mindig előfordulhatnak.

A szamárköhögés, más néven pertussis, fertőző betegség, amelyet a Bordetella pertussis baktérium okoz. Korábban a gyermekek körében jelentkeztek nagy járványok a védőoltás bevezetése előtt, manapság azonban bármely életkorban előfordulhat. A betegség cseppfertőzéssel, ritkábban közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek, kezdetben hasonlók a közönséges megfázáshoz. Körülbelül két hét múlva azonban a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezik. A tünetek általában 2-3 hét után enyhülnek, de kezeletlen esetekben akár halálos is lehet. Az antibiotikumos kezelés hatékony lehet, és a pertussis ellen oltottaknál gyakran enyhebb lefolyású.

Magyarországon az oltási eredmények kiválóak, és az átoltottság 99% körüli. A védőoltásokkal elért eredményeket más országok is elismerik. Jelenleg 12 fertőző megbetegedés ellen áll rendelkezésre kötelező védőoltás az életkorhoz kötött védőoltási rendszer keretében.

A védőoltásokkal elkerülhető betegségek terén Magyarország eredményesnek bizonyul, és a 99% körüli átoltottság és a védőoltások által megelőzött gyermekkori fertőző megbetegedések számának csökkenése miatt méltán büszkék lehetünk. Az emlékeztető oltások segítenek megvédeni az idősebb családtagokat és az oltásra nem oltható személyeket. Fontos kihangsúlyozni, hogy az oltások különösen fontosak az újszülöttek esetében, akik az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Az oltások a családtagok védettsége révén segíthetik megelőzni a csecsemő fertőzését. Az emlékeztető oltásokat a családtagoknak a baba érkezése előtt érdemes kérniük. A védőoltások hatékony módjai a fertőző betegségek megelőzésének és a súlyos klinikai tünetekkel járó megbetegedések elkerülésének.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük