Matrend

cropped matrend magazin.png

A The Economist helyszíni riportjából kiderül, hogy a háború és a megszállás súlyosan érintette Ukrajnát, mind az életet, mind a munkaerőpiacot tekintve. Az oroszok támadása miatt mintegy 4,8 millió ember veszítette el a munkáját, és a munkanélküliség még mindig magas. A háború kezdete óta az ukrán munkavállalók 17 százaléka váltott szakmát, és az ország gazdasági helyzetét felforgatta.

Az újjáépítés során szükség lesz orvosokra és pszichológusokra a háborús veteránokkal való foglalkozáshoz. A nők egyre inkább átveszik a férfiak helyét az olyan területeken, mint az ipar, az építőipar és a bányászat. A cikk kiemeli, hogy az ukrán nők vállalkozásaik 51 százalékát vezetik, és az országban regisztrált kis- és középvállalkozások többségét nők irányítják.

A cikk egy kelet-ukrajnai nő, Okszana történetén keresztül mutat be egy példát. Okszana elveszítette családtagjait és otthonát a háborúban, majd szénbányászként talált munkát. A bányákba egyre több nőt vonzanak be, akik vállalják a kemény munkát, hogy segítsenek újjáépíteni az országot.

Ukrajna még mindig szembesül a nemek közötti egyenlőség kihívásaival, és a sztereotípiák továbbra is fennmaradnak. A nők munkaerőpiaci részvételi aránya csökkent, de még mindig magasabb, mint a háború előtt. A cikk szerint hosszú út áll Ukrajnának a nemek közötti egyenlőség eléréséig.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük