Matrend

cropped matrend magazin.png

A magánegészségügyi szektor Magyarországon folyamatosan növekszik, és a rendelkezésre álló szolgáltatások köre is bővül. A lakosság egyre inkább igénybe veszi ezeket a szolgáltatásokat, amit több tényező is elősegít. A pandémia, az egyre hosszabb várakozási idők az állami egészségügyben, valamint a várólisták miatt, az egészségügyi szolgáltatások szélesebb kínálata és a hálapénz illegálissá válása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a magánegészségügy népszerűbbé váljon.

A fogorvosi szolgáltatásokon túl a nőgyógyászat továbbra is a legkeresettebb magánegészségügyi terület, és egyes klinikák már komplett szülési csomagokat is kínálnak, amelyek iránt növekvő az érdeklődés. A Pénzcentrum friss gyűjtése szerint a szülési csomagok árai többnyire az egy millió forint feletti tartományban vannak, és bár voltak jelentős drágulások 2022-ben, az elmúlt évben a drágulás mértéke csökkent, vagy az árak stagnáltak.

A magánegészségügyi szolgáltatók piacának valós méretét pontosan megállapítani nehéz, mivel a kis szolgáltatókat is figyelembe kellene venni, például a magán fogorvosi praxisokat, nőgyógyászokat, ultrahang központokat, laborokat stb. Azonban az éves elemzések azt mutatják, hogy folytatódott a magánszolgáltatók árbevétel-növekedése, bár mérsékeltebb ütemben, és a legnagyobb magánegészségügyi cégek piaca három év alatt nagyjából megduplázódott.

A magyar magánegészségügyi szektor árbevétele 2018-ban 580 milliárd forint volt, és 2022-re már több mint 800 milliárd forintra nőtt. Az önkéntes egészségpénztári szolgáltatóknál észlelték, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbbek a magánegészségügyi szolgáltatások, különösen a nőgyógyászat. Emellett egyre többen veszik igénybe a születési támogatást, és az önkéntes egészségpénztári megtakarításokat használják fel más gyermekneveléssel kapcsolatos költségeik fedezésére.

A 2023-as év során tapasztalt áremelkedések után 2024-ben lassulni látszik a drágulás a magánklinikákon, különösen a szülési csomagok esetében. A csomagok árai többnyire stagnáltak vagy legfeljebb 10 százalékkal emelkedtek. A gyűjtés szerint az árak változatlannak tűnnek az előző évhez képest, és ahol volt emelkedés, az jellemzően nem haladja meg a 10 százalékot.

Az egészségügyi költségek terhét enyhítheti az önkéntes egészségpénztárak igénybevétele, amelyeket a fiatalok körében is egyre népszerűbbnek találtak. A szülési csomagok árai évente változhatnak, és a klinikák különböző csomagokat kínálnak, amelyek eltérő szolgáltatásokat tartalmaznak. A magánegészségügyi szektorban történt fejleményeket követni fontos lehet a döntés előtt álló családok számára, akik a szülési csomagok ára és tartalma alapján döntenek a magánellátás mellett.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük