Matrend

cropped matrend magazin.png

Magyarországon a fiatalok átlagosan 27,1 évesen hagyják el a szüleik otthonát, ami az Európai Unió középmezőnyében helyezkedik el. Az EU-n belül az átlag 26,4 éves kor, amikor a fiatalok különköltöznek a szülőktől. A legkorábban Finnországban szoktak elköltözni a fiatalok, míg a legkésőbb Horvátországban, ahol az átlagéletkor 33,4 év.

Az Eurostat adatai szerint Európa-szerte jellemző, hogy a nők átlagosan 25,4 évesen költöznek el otthonról, míg a férfiaknál ez az életkor 27,3 év. Magyarországon viszont csak 2,7 év a különbség a két nem között, a magyar nők közelítik az átlaghoz.

A fiataloknak nehéz helyzetben kell megtalálniuk saját ingatlant, mivel az ingatlanárak magasak, és a hitelkamatok is jelentősek. A bérlői piacon való megfordulás elterjedt az 45 év alatti magyar fiatalok között, mielőtt saját lakást vásárolnának. A bérlés aránya a gyermekvállalás előtt álló fiatalok között a legmagasabb, ami részben az elnyújtott átmenettel magyarázható a szülői ház és a családalapítás között. A bérlés szolgálhat ugródeszkaként a saját tulajdonú lakás megszerzéséhez, és az első saját lakásba költözők körében is elterjedt.

via idex.hu nyomán / illlusztráció Pixabay

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük