Matrend

cropped matrend magazin.png

Az ügyészség vádat emelt az aldebrői Tóth és Tóth Pincészet üzletági vezetője és egy alkalmazottja ellen, akik 2022 nyarán illegális gátat építettek a Tarnára, majd a folyó teljes vízhozamát kiszivattyúzták a mederből a borászat szőlőültetvényeinek öntözéséhez. A vádiratot a természetkárosítás bűntettéről terjesztették elő.

A botrány tavaly júniusban robbant ki, amikor egy természetvédő csoport felfedezte a borászat illegális öntözőrendszerét. A civil csoport lerombolta a homokzsákokból épített gátrendszert és a vízkiemelő berendezéseket. A nyomozás során megállapították, hogy a szivattyúkkal végzett vízkiemelés miatt a folyó 9 kilométeres szakasza teljesen kiszáradt, és sok védett állatfaj egyede elpusztult a környéken.

Az ügy körül politikai feszültségek is kialakultak, és az eset miatt az egri polgármester bojkottot hirdetett a borászat termékeire. Az ellenzék és a kormánypárt belső vitái is megnyilvánultak, és a vádemeléshez vezető feljelentést egy helyi Fidesz vezető tette.

A természetkárosítás bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A vádirat elküldését követően Bóday Pál, a gátromboló csoport vezetője örömtelinek nevezte, hogy a vállalkozásnak nem sikerült elkerülnie az eljárást, és feltételezi, hogy politikai erők is megmozdulhattak a borászat érdekében.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük