Matrend

cropped matrend magazin.png

Az EU új alapelvének értelmében az uniós országoknak a bruttó átlagkereset 60 százalékában kell meghatározniuk a minimálbért. Hazánkban a decemberben megemelt minimálbér jelenleg a bruttó átlagkereset 43 százalékát teszi ki, ami alacsonyabb az uniós irányelv által előírt mértéknél.

Az új szabályozásnak köszönhetően valószínűleg újabb emelésre lehet számítani a hazai minimálbérben.

Az Európai Unióban több országban nincs államilag szabályozott minimálbér, például Dániában, Olaszországban, Ausztriában, Finnországban és Svédországban, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban sem.

Az egyes uniós tagállamokban jelentős eltérések mutatkoznak a minimálbért keresők arányaiban. Magyarországon például a minimálbérből élők aránya 7,7 százalék, míg más országokban, például Szlovéniában, akár 15,2 százalék is lehet.

Az EU-ban a bruttó minimálbér túlnyomó része 1000 euró alatt van, és jelentős szórás mutatkozik a különböző országok között, ahol a minimálbér akár 477 eurótól a 2571 euróig terjed.

Magyarországon az átlagkeresethez viszonyítva is alacsony a minimálbér, és az OECD szerint 2022-ben még nem érte el a mediánbér 50 százalékát.

Az új uniós irányelv célja a legkevesebb kereső munkavállalók védelme, a minimálbér folyamatos korrigálása és a bérmegállapodási tárgyalások előmozdítása. Az idei adatok még nem nyilvánosak, de 2023 novemberében a hazai bruttó átlagkereset 621 200 forint volt, amelynek a 266 800 forintos minimálbér a 43 százalékát teszi ki.

via economyx.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük