Matrend

cropped matrend magazin.png

Az Európai Parlament képviselői szerint az EU egész területén tilosnak kellene lennie a vezetéstől azoknak, akik súlyos közlekedési szabálysértéseket követnek el, mint például gyorshajtás vagy ittas vezetés – áll a Parlament honlapján megjelent közleményben.

A jelenlegi rendszer szerint, ha egy sofőr egy másik uniós országban veszti el jogosítványát egy közlekedési szabályszegés miatt, a legtöbb esetben csak az adott országban vonnak eltiltással, míg az EU többi részén nem érvényesek az ilyen korlátozások.

A képviselők a súlyos szabálysértések közé tervezik sorolni:

  • az érvénytelen jogosítvánnyal való vezetést,
  • a sebességkorlátozás 50 km/h-s túllépését,
  • valamint az alacsonyabb sebességkorlátozást meghatározó lakóövezetekben a megengedett 30 km/h-s sebességhatár túllépését, ami a jogosítvány elvesztésével vagy felfüggesztésével járna.

A Parlament azt is javasolja, hogy az uniós tagállamoknak tíz munkanapos határidőt kellene megállapítaniuk a járművezetők jogosítványtól való megfosztásáról szóló határozatok közötti tájékoztatásra, és 15 munkanapos határidőt arra, hogy eldöntsék, az EU egész területén alkalmazni kell-e a gépjárművezetéstől való eltiltást. A járművezetőt pedig hét munkanapon belül értesíteni kellene a végleges döntésről.

A javaslatot a Parlament 372 szavazattal fogadta el, 220 ellenében, 43 tartózkodás mellett. Ezzel lezárult az első olvasat, és mivel a Tanács még nem fogadta el saját tárgyalási álláspontját a tervezetről, így a 2024 júniusában újraválasztandó Parlament fog majd folytatni a munkát a jogszabályon.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük