Matrend

cropped matrend magazin.png

Rendőrök kedden megjelentek egy nyíregyházi rendelőben azért, hogy elfogják az ott dolgozó 60 éves főorvost és az 59 éves asszisztensét. A gyanú szerint rendszeresen hálapénzt fogadtak el a betegeiktől, és két hónap alatt 18, illetve 11 alkalommal követték el a bűncselekményt. Az orvos emellett rákos betegeitől is pénzt kért a kemoterápiás kezelések elvégzéséért cserébe.

A bíróság 4 hónapra bűnügyi felügyeletet rendelt el az orvos és az asszisztens számára. A Nemzeti Védelmi Szolgálat a rendőrséggel együttműködve két éve vizsgálja az egészségügyben elkövetett visszaéléseket, köztük a vesztegetést és a hálapénz elfogadást. Tavaly szinte minden hónapra jutott egy ügy, ahol hálapénzátadás történt, az átadott összeg 10 ezer és 800 ezer forint között mozgott.

A jogszabály szerint az orvosoknak csak kis értékű ajándékot lehet elfogadniuk a kezelés után egyszer, értéke pedig a nettó minimálbér 5 százaléka lehet, jelenleg kevesebb, mint 8 ezer forint. A hálapénzt elfogadó egészségügyi dolgozók több éves börtönbüntetésre is számíthatnak, és azok a páciensek is büntethetőek, akik felkínálják azt, pénzbüntetésre vagy akár börtönbüntetésre is számíthatnak súlyosabb esetekben.

via nlc.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük