Matrend

cropped matrend magazin.png

Az idei München melletti Terézia-mezői Oktoberfest a költségeiről vált híressé. A brit és német turisták, akik megszokták a nyugat-európai árakat, idén meglepődtek, mennyire drágák a dolgok. Sokan megosztották a TikTokon, hogy mennyit költöttek egy nap alatt, és az összegek finoman szólva sem bátorították az embereket a sörözésre.

A sörözők hagyományosan szeptember közepétől kezdve október első vasárnapjáig tartó fesztiválon fognak össze, ahol idén több mint 6 millió látogatóra számítanak a világ minden részéről. Az árak tavaly is magasak voltak, idén azonban további 6 százalékkal emelkedtek a Daily Mail szerint.

Egy német fesztiválozó megosztotta a TikTokon, hogy mennyit költött egy nap alatt. Reggelire ingyen kapott egy felvágottas és kolbászos tálát a barátaival, mert egyikük a fesztiválon dolgozott. Ez normál esetben fejenként 20 euróba (kb. 7700 forintba) került volna.

Ezután még két ingyen sörrel és egy ingyen rövidital is gazdagodott a baráti társaságától, amivel több, mint tízezer forintot spórolt meg, hiszen egy sör 13,5 euróba (kb. 5200 forintba) kerül.

Ezután vett egy fokhagymás lángost 3500 forintért, valamint egy korsó sört 5200 forintért.

Az estét egy sülthúsos zsemlével zárta, amiért 7 eurót (kb. 2700 forintot) fizetett. Ezen kívül még felült a Power Tower nevű szabadesés-toronyra, amely az Oktoberfest állandó látványossága, erre a jegy 10 eurót (kb. 3800 forintot) kóstált, végül pedig haza taxizott, amiért 30 eurót (kb. 12 ezer forintot) fizetett.

A lány végül összesítette a kiadásait, amik 71 eurót (kb. 27 000 forintot) tettek ki, pedig csak egy sörért fizetett.

A német kommentelők többsége úgy gondolta, hogy a TikTok felhasználó kifejezetten olcsón úszta meg a fesztiválozást.

“Haha, én két nap alatt 180 eurót költöttem” – írta valaki. Más hozzátette, hogy eredetileg 2000 eurót szánt a fesztiválozásra, de fogalma sincs, hogy végül mennyit költött a két hét alatt.

Egy másik videóban egy pár mutatta meg, hogy mit ettek és ittak, összesen 142 eurót (kb. 55 ezer forintot) költöttek el egy nap alatt.

Ők vettek:

  • Két korsó sört, darabját 14,5 euróért (kb. 5600 forint).
  • Egy bajor hidegtálat 16,8 euróért (kb. 6500 forint).
  • Egy tányér gombapaprikást krumpligombóccal 16,4 euróért (kb. 6300 forint).
  • Fejenként egy húskenyeres zsemlét 6 euróért (kb. 2300 forint).
  • Egy üveg szénsavmentes ásványvizet 5 euróért (kb. 1900 forint).
  • Fejenként egy virslis zsemlét szintén 5 euróért (kb. 1900 forint).
  • Egy adag cukrozott mandulát 4,5 euróért (kb. 1700 forint).
  • És egy adag csokiba mártott gyümölcsöt 3 euróért (kb. 1200 forint).

Ezen kívül még kipróbáltak néhány vásári játékot, összesen fejenként 20 euróért (kb. 7500 forint), és felmásztak a híres müncheni Bajorország szoborba, hogy megcsodálják a kilátást, fejenként 5 euróért (kb. 1900 forint).

Az evés-ivás ára azonban csekély a szállás költségeihez képest: a Reisereporter nevű német oldal szerint a müncheni szálláshelyeken az Oktoberfest idején 90 százalékos a telítettség, és egy éjszaka egy főnek apartmanban átlagosan 169 euróba (kb. 65 ezer forintba) kerül. A hotelárak jelentősen függenek attól, hogy mikor foglal valaki a fesztivál előtt, de még előre foglalva is legalább 200 eurót (kb. 77 000 forintot) kell számolni. A fesztivál idején a luxushotelek akár több ezer eurót is elkérhetnek egy szobáért. Ha valaki hajlandó egy távolabbi településen szállást foglalni (Münchentől 50 percre már találhatóak 100 euró/fő/éj áron), vagy sátrazni, akkor lehet spórolni. Egy éjszaka a mezőhöz közeli kempingekben kb. 40 euróba kerül.

via hellovidek.hu nyomán / illusztráció Oktoberfest

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük