Matrend

cropped matrend magazin.png

A legfrissebb kutatások alapján Európában súlyos közegészségügyi válság alakult ki az általános légszennyezettség miatt. Az adatok szerint az európai lakosság 98 százaléka olyan területen él, ahol a finomrészecskés szennyezettség meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határértéket. A WHO iránymutatás szerint a PM2,5 éves átlagos koncentrációja nem haladhatja meg az 5 mikrogrammot köbméterenként.

Az elemzés szerint mindössze 2 százaléknyi európai lakos él olyan területen, ahol a PM2,5 koncentráció megfelel a WHO ajánlásának. Ez azt jelenti, hogy a kontinens lakosságának több mint kétharmada olyan helyen él, ahol a légszennyezettség lényegesen rosszabb, mint amit a WHO előír.

A kutatás külön kiemeli, hogy Kelet-Európában a helyzet sokkal rosszabb, mint Nyugat-Európában. Kiemelkedően érintett ország Észak-Macedónia, ahol az országos PM2,5 érték több mint négyszer magasabb a WHO ajánlásához képest. Ezen kívül számos kelet-európai országban, mint például Szerbiában, Romániában, Albániában és Lengyelországban is a lakosság számára a légszennyezettség a WHO ajánlásának sokszorosa.

Az adatok rávilágítanak arra, hogy a légszennyezés komoly közegészségügyi válságot jelent Európában, és fokozott nyomás nehezedik az EU-ra, hogy hatékonyan kezelje ezt a problémát. A múlt héten az Európai Parlament megszavazta a WHO PM2,5-re vonatkozó irányelveinek 2035-ig történő elfogadását, amelyek szerint az éves átlagos PM2,5 koncentráció nem haladhatja meg az 5 µg/m³ értéket.

via blikk.hu nyomán / illusztráció

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük