Matrend

cropped matrend magazin.png

A WHO legújabb adatokkal támasztja alá azt a javaslatát, amely szerint különadókkal kellene sújtani az egészségtelen termékeket, mint például a szeszes italok és a cukros üdítők – számol be róla a Privátbankár.

A WHO szerint a nemzetek kormányai nem megfelelően használják az adóztatás eszközét arra, hogy ösztönözzék a lakosságot az egészségesebb életmód felé. Évente 2,6 millió ember veszti életét túlzott alkoholfogyasztás miatt, további 8 millió pedig az egészségtelen étkezés következményeiként.

A szervezet álláspontja szerint, ha magasabb adókat vezetnének be az egészségtelen termékekre, az csökkentené a fogyasztást, ezáltal csökkentve a halálozási arányt.

Jelenleg a világ 108 országában működik olyan adóztatási rendszer, mint amilyen a magyar chipsadó. Az alkoholos italokat 148 országban adóztatják, bár több ország kivételt tesz a borok esetében. A jövedéki adó átlagosan 17,2 százalékkal drágítja meg a legnépszerűbb söröket és 26,5 százalékkal az égetett szeszes italokat.

A WHO tanulmánya szerint, ha a szeszes italok árát 50 százalékkal megemelnék, akkor 50 év alatt 21 millió ember életét lehetne megmenteni, emellett pedig 17 ezer milliárd dollárt generálna a nemzetek adóbevétele.

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a drasztikus adóemelés a feketepiac növekedéséhez vezethet, hasonlóan az Amerikában bevezetett szesztilalom idején tapasztaltakhoz. Ezzel kapcsolatban Rüdiger Krech, a WHO vezetője kifejtette: „a szervezet szakértői nem veszik figyelembe a bonyolult gazdasági-társadalmi összefüggéseket, csupán azt hangsúlyozzák, hogy a magas adók elősegíthetik az egészségmegőrzést és növelhetik a kormányok adóbevételét.”

via economyx.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük