Matrend

cropped matrend magazin.png

Egy dán művész, Jens Haaning, több mint 530 ezer dán koronát (27 millió forintot) csalt ki az észak-dániai Aalborgban lévő Kunsten Modern Művészeti Múzeumtól. Haaninget a múzeum két korábbi művének újbóli elkészítésével bízta meg 2021-ben.

A múzeum az elkészült művekért közel 532 ezer koronát bocsátott rendelkezésre. Az összegből a művész honoráriuma 40 ezer koronát tett ki. Azonban amikor Haaning elküldte a kész műveket, a csomagban csak két üres keretet találtak, melyeken a “Take the Money and Run” (Fogd a pénzt és fuss) felirat szerepelt.

A múzeum vissza akarta kérni a pénzt a művésztől, aki ezt megtagadta. Emiatt a múzeum perelte az ügyet, és hétfőn egy koppenhágai bíróság arra kötelezte a művészt, hogy fizesse vissza a neki adott pénzt. A művész a honoráriumát megtarthatja, csak az azt meghaladó összeget kell visszafizetnie.

Haaning azzal védekezett, hogy a művében szándékosan vette el a pénzt, és szerinte ez nem lopás, hanem szerződésszegés, ami a munka része. Arra bátorította azokat, akik hasonlóan nehéz munkakörülmények között dolgoznak, hogy hasonlóan járjanak el, ha nem kapnak megfelelő fizetést a munkájukért.

via blikk.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük