Matrend

cropped matrend magazin.png

A reggeli órákban a balatonlellei rendőrőrsre beérkezett bejelentés szerint az 7-es főút mentén egy műanyag rekesz mellett egy aligátorteknőst találtak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közleménye szerint valószínűleg az állatot ebbe a ládába helyezték, de az könnyedén szétrágta azt és kiszabadult.

A rendőrök a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának segítségét kérték az állat befogásához. Az aligátorteknős mérete miatt ez sem volt egyszerű feladat, hiszen ilyen méretű példányoknak komoly harapása lehet. Az aligátorteknősök vagy harapós teknősök nevüket a késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkező szájuktól kapják, amelyekkel könnyedén szét tudják aprítani zsákmányukat. Az aligátorteknősök veszélyes fajnak számítanak, és legálisan csak állatkertekben tarthatóak.

Ezek a teknősök általában olyan lakosoktól származnak, akik illegálisan tartották őket házi kedvencnek, majd amikor elértek nagy méretűvé (a most talált példány testhossza 70 cm), és egyre nagyobb fenyegetést jelentettek, szabadon engedték őket a természetbe. Az esetekben már látták, hogy a befogott aligátorteknősök tojásokat is raknak le, ami arra utalhat, hogy szabadon engedett példányok esetleg szaporodásra is képesek lehetnek.

A Nemzeti Park azt kéri, hogy ha szabadon engedett aligátorteknőst találunk, értesítsük a megtalálás helye szerinti Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy a területileg illetékes természetvédelmi őr szakszerűen befoghassa az egyedet. Az állatokat hivatalosan megjelölik, majd az engedélyeztetés után állatkertekbe vagy teknősparkokba kerülnek. A befogás előtt nem ajánlatos megpróbálni, mivel az aligátorteknős hajlékonyságának köszönhetően könnyedén sérülést okozhat harapásával.

via sokszinuvidek.24.hu cikke nyomán / illusztráció pxhere.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük