Matrend

cropped matrend magazin.png

Surdon elkezdődött a karácsonyfák kitermelése, és Kanász János, a település polgármestere és őstermelő elmondta az RTL Híradónak: “A nordmannt még szedjük, mivel jól bírja, tulajdonképpen nem hullik le olyan hamar. A lucot és az ezüstöt jövő héten már vágják.”fenyő

Többszázezer fenyőfa kerül a piacra Somogy és Zala megyéből. Az őstermelők hasonló áron kínálják a fenyőfákat, mint tavaly. Bár nőttek a költségeik, legalább 20 százalék emelésére lenne szükség az árakban, de nem tehetik meg, mert a piac nem bírná el, kevesebb vevő lenne.

Az őstermelők szerint a nordmann métere körülbelül 6-8 ezer forint lesz, az ezüst 5 ezer forint körül, a luc pedig 4-5 ezer forint között. A következő hetekben több százezer fát vágnak ki Zalában és Somogyban, amelyek az ország nagy részét ellátják. A termelők úgy vélik, Magyarországon nem lesz hiány egyetlen fenyőfajtából sem, de a jó minőségű fa kiválasztását érdemes időben megtenni. Évente kétmillió karácsonyfa cserél gazdát Magyarországon, ennek csak 10 százaléka, vagyis 200-250 ezer darab származik importból. A többi a hazai termelőktől származik, és további 100-150 ezer darab fát külföldön értékesítenek a magyar termelők.

via nlc.hu
Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük