Matrend

cropped matrend magazin.png

A hazai tejipar nehéz helyzetben van: miközben a tej felvásárlási ára folyamatosan csökken, a magas bolti árak miatt csökken a kereslet a magyar termékek iránt, és az import is erősödik.

Augusztusban tovább csökkent a hazai nyerstej felvásárlási ára. A 151,47 forintos ár 32%-kal alacsonyabb az év eleji szinthez képest, és 17%-kal marad el az előző évi ártól. Ez az áresés az egész Európai Unióra kiterjed, ahol az év eleje óta csökken a nyerstej felvásárlási ára.

Az EU-ban a tejtermelés bővülése miatt létrejött tejfelesleg és a magas infláció miatt csökken a tej- és tejtermék fogyasztás. Ennek eredményeként az EU-ban csökkentek a tejárak, de emiatt az import is erősödött, ami tovább nyomja az árakat.

A hazai feldolgozók ennek hatására egyre alacsonyabb áron adják el termékeiket. Például, az év eleje óta a trappista sajt ára 36%-kal, a vajé 34%-kal, a túróé 16%-kal csökkent. Az 1,5%-os zsírtartalmú UHT tej ára 29%-kal, míg a 2,8%-os UHT tejé 26%-kal esett.

Az alacsonyabb árak ellenére a kereslet egyelőre nem nőtt. Az első nyolc hónapban vajból 12%, tejfölből 7%, vajkrémből 17%, tehéntúróból pedig 12% kevesebbet adtak el hazai feldolgozók.

Az ágazati szakemberek szerint a vásárlói preferenciák megváltoztak az infláció és a korábbi árstop miatt, és a vásárlók most az árat helyezik előtérbe.

A helyzet miatt az elmúlt két évben a hazai tejtermelő telepek 8%-át és a tehénállomány 5%-át vesztettük el, és ha a folyamatok folytatódnak, további állománycsökkenés várható.

A magyar élelmiszeripar gyenge termelékenysége is hozzájárul a problémához. Matolcsy György MNB-elnök szerint az élelmiszeripar alacsony termelékenysége magas inflációt okoz, és ez a második legkisebb termelékenység az élelmiszeriparban.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük