Matrend

cropped matrend magazin.png

Egy friss kutatás arra mutat rá, hogy még ha kis mértékben is, de problémákat okozhat bizonyos fogamzásgátlók és fájdalomcsillapítók együttes szedése, mivel ez növelheti a vérrögök kialakulásának esélyét.

A British Medical Journal nevű szaklapban közzétett tanulmány hangsúlyozza, hogy bár a kockázat alacsony, fontos, hogy a nők tudatában legyenek annak, hogy a hormonális fogamzásgátlók és a nem szteroid gyulladáscsökkentők kombinációja veszélyeket hordozhat. Az ilyen típusú gyulladáscsökkentők közé tartozik például az itthon is gyakran használt ibuprofen.

A kutatásban több mint kétmillió, 15-49 év közötti nő adatait elemezték. A vizsgálatok kimutatták, hogy a vérrögök kockázata magasabb volt azoknál a nőknél, akik ibuprofent, diklofenákot vagy naproxént szedtek, miközben hormonális fogamzásgátlót is alkalmaztak, amely progeszteront és ösztrogént is tartalmazott.

Azoknál a nőknél, akik olyan fogamzásgátlót szedtek, ami kizárólag progeszteront tartalmazott, a vérrögök kialakulásának esélye alacsonyabb volt.

A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy az ok-okozati kapcsolat pontos természete még nem teljesen bizonyított, azonban hangsúlyozzák, mennyire fontos, hogy a nők tudatában legyenek ennek a potenciális kockázatnak.

via bliikk.hu nyomán /illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük