Matrend

cropped matrend magazin.png

Egy 14 éves amerikai fiatal, Heman Bekel, kifejlesztett egy szappant, amely segíthet a bőrrák elleni küzdelemben. A szappan az emberi immunrendszer aktiválásával próbálja hatékonyan kezelni a bőrrákot. Heman Bekel nyerte el a fődíjat a Young Scientist’s Challenge (Fiatal tudósok Kihívása) versenyen, amelyet a 3M vállalat szervez, és ahol a gyerekeket újszerű megoldásokra ösztönzik a mindennapi problémák terén.

A szappan a bőrön keresztül gyógyszereket juttat a szervezetbe, amelyek aktiválják az immunrendszert a rákos sejtek elleni harcban. Ha a szappan hatékony és biztonságos kezelésnek bizonyul, jelentős változást hozhat azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a jelenleg elérhető, drága bőrrákkezelést.

A szappan fő vegyülete az imidazokinolin, amelyet már alkalmaznak helyi kezelésként más egészségügyi problémák esetében. A lipid alapú nanorészecskék a bőrön maradnak, még miután lemosod a szappant, és segítenek a hatóanyagoknak a bőrbe való behatolásban.

Heman reméli, hogy a következő öt évben engedélyt kap az emberi tesztelésre és az FDA-tanúsítványt. A fiatal tudós azt tervezi, hogy nonprofit szervezetet hoz létre a projektből, hogy a lehető legtöbb ember számára hozzáférhetővé tegye a bőrrákkezelést.

via origo.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük